Cîţu: jó intézkedésekkel még elkerülhető a gazdasági válság

Még elkerülhető a gazdasági válság Romániában, ehhez azonban „jó intézkedésekre” van szükség a kormány részéről – véli a szenátus elnöke.

Florin Cîţu kedden rámutatott, az infláció magas, és minden becslés szerint lassulni fog idén a gazdaság növekedése. „Még elkerülhető a válság, de jó intézkedéseket kell hozni. A döntések a kormány kezében vannak” – fogalmazott.

A felsőház elnöke hozzátette, az idei költségvetés kidolgozásakor 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak, jelenleg azonban minden illetékes intézmény ennél lassúbb ütemű növekedést prognosztizál. Meglátása szerint megfelelő intézkedésekkel elérhető lenne idén is „például a 6 százalékos gazdasági növekedés”. Emlékeztetett, tavaly a „jó intézkedéseknek” köszönhetően az egymást követő járványhullámok ellenére sikerült csökkenteni az államháztartási hiányt, és az eredetileg becsülthöz képest növelni a költségvetési bevételeket, ugyanakkor az előre jelzett 4 százalék helyett 6 százalékos volt a gazdasági növekedés.

Illusztráció: Pixabay

„A tavaly tehát bebizonyítottuk, hogy meg lehet csinálni. Ha most valakinek nem megy és segítségre van szükség, tudják, hol keressenek” – nyomatékosította Florin Cîţu.

A Világbank 1,9 százalékos gazdasági növekedésre számít

Mint arról korábban írtunk, a Világbank az idén 1,9 százalékos román gazdasági növekedésre számít, ami jelentősen elmarad a korábbi prognózisban közölt 4,3 százaléktól.

A GDP arányában 6,6 százalékos államháztartási hiányra számítanak. A prognózis szerint a kormány nem fogja tudni jelentősen csökkenteni a hiányt, mert finanszíroznia kell a gazdasági növekedést. Középtávon a deficit csökkenésére számítanak, de nem kizárt, hogy 3 százalék fölött marad.

A gazdaság változása a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború alakulásától is függ. Hozzátették, döntő fontosságú, hogy Románia milyen mértékben tudja felhasználni a rendelkezésére bocsátott európai uniós alapokat, ugyanis ezek hatékony felhasználásától függ a fenntartható növekedési pálya megőrzése.

Kelemen Hunor korábban úgy fogalmazott, az embereknek mentálisan fel kell készülniük az elkövetkező időszakra, az ukrajnai háború okozta gazdasági válság pontos hatásait csak a nyár végén fogjuk megismerni. Kelemen szavai szerint folyamatosan változnak az események körülöttünk, így ma nem tudni, mi lesz egy vagy két hónap múlva, mint ahogyan a háború okozta válság hatásairól is csak a nyár végére lesz pontos képünk.

„Nem szeretném szépen becsomagolva azt mondani, hogy legyenek nyugodtak, mert nem lesz semmi gond. Igen, lesznek problémák. Erre fel kell készülnünk nekünk is, de a társadalomnak, mentálisan mindannyiunknak fel kell készülnünk. Semmi sem lesz olyan – legalábbis az elkövetkező években – mint a háború előtt volt” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?