Az informatikusok keresik nettóban a legtöbbet, a vendéglátósok pedig hivatalosan a legkevesebbet

Az országos bruttó átlagbér 342 lejjel (5,6 százalékkal) 6401 lejre nőtt márciusban februárhoz mérten, a nettó átlagbér pedig 3937 lej volt, 216 lejjel (5,8 százalékkal) nagyobb, mint egy hónappal korábban – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A kép illusztráció | Fotó: Molnár BoglárkaA legnagyobb nettó átlagbért, 9968 lejt, az információtechnológiai ágazatban (beleértve az informatikai szolgáltatásokat) jegyezték, a legkisebbet – 2079 lejt – pedig a vendéglátóiparban.

Tavaly márciushoz viszonyítva 11 százalékkal nőtt az országos nettó átlagbér az idei harmadik hónapban. Ugyanakkor a reálbérindex 100,8 százalékos volt a múlt év azonos hónapjához mérten, míg idén februárhoz képest 103,8 százalékos.

Az INS közlése szerint a legtöbb gazdasági ágazatban nőtt az átlagbér, a növekedéshez főleg az éves, negyedéves vagy a húsvéti ünnepért járó prémiumok és egyéb juttatások járultak hozzá, ugyanakkor több cégnek nőttek a bevételei.

A közalkalmazotti szférában enyhén nőtt a nettó átlagbér márciusban az előző hónaphoz képest: 2,9 százalékkal a tanügyben, 2,2 százalékkal a közigazgatásban, illetve 0,6 százalékkal az egészségügyben, elsősorban a vakációs utalványoknak köszönhetően.

Kapcsolódók

Kimaradt?