Az informatikai iparban kerestek a legtöbbet idén februárban

Az országos nettó átlagbér 2022 februárjában 3721 lej volt Romániában, 23 lejjel (0,6 százalékkal) nagyobb, mint januárban, a bruttó átlagbér pedig 28 lejjel 6059 lejre nőtt – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A kép illusztráció | Fotó: Molnár BoglárkaA legnagyobb nettó átlagbért, 9093 lejt, az információtechnológiai ágazatban (beleértve az informatikai szolgáltatásokat) jegyezték, a legkisebbet (2016 lejt) pedig a vendéglátóiparban. Az országos nettó átlagbér 10,6 százalékkal nőtt februárban 2021 februárjához képest. Ugyanakkor a reálbérindex 101,9 százalékos volt a múlt év azonos hónapjához decemberéhez mérten, míg idén januárhoz viszonyítva 100 százalékos.

Az INS közlése szerint a bizonyos gazdasági ágazatokban nőtt, más ágazatokban csökkent az átlagbér februárban januárhoz képest. A növekedés magyarázata az, hogy bizonyos vállalatok alkalmazottai februárban eseti juttatásban (például éves prémiumban) részesültek, több cégnek pedig nőttek a bevételei.

A közalkalmazotti szférában enyhén nőtt a nettó átlagbér februárban az előző hónaphoz képest: 0,6 százalékkal a tanügyben és 0,5 százalékkal a közigazgatásban. Az egészségügyben és a szociális gondozás területén 0,4 százakkal csökkent a nettó átlagbér januárhoz képest.

Kapcsolódók

Kimaradt?