banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Az energiaszegénységben élőket segítő törvénytervezeten dolgoznak

A kiszolgáltatott fogyasztók megsegítését támogató törvénytervezetben előírt intézkedéseket vitatta meg a Gazdasági, Ipari és Szolgáltatási Bizottság, valamint az Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottsága – áll az RMDSZ közleményében.

Antal Lóránt szenátor, a bizottság elnöke elmondta: „Romániának, évtizedek óta tartó problémája, hogy nincs világos nyilvántartása arról, hány kiszolgáltatott fogyasztója van. Ahhoz viszont, hogy átfogó képet kaphassunk az országunkban tapasztalható energiaszegénységről, és megfelelő támogatási struktúrákat tudjunk biztosítani, elsősorban adatokat kell gyűjtenünk. Ezt a kérdést azért kell kezelnünk, mert sok esetben olyan állampolgárok is támogatásban részesülnek, akiknek erre nincs szükségük”.

Az Európai Unió a sebezhető fogyasztókat 3 kritérium alapján határozza meg: jövedelem, energiaszegénység és izoláltság mértéke. A legújabb tanulmányok is azt mutatják, hogy nemcsak a Romániában élőket, de az Európai Unió lakosságának mintegy 11 százalékát érinti az energiaszegénység, ami azt jelenti, hogy több mint 54 millió európai állampolgár nem tudja megengedni a mindennapi élethez, például a fűtéshez és világításhoz szükséges energiát.

A Hargita megyei szenátor hozzátette: „Régóta várunk erre az új törvénytervezetre, amely rendezni kívánja a kiszolgáltatott fogyasztók kérdését. A koalíció által kezdeményezett törvénytervezet egyértelműen meghatározza, hogy kik a kiszolgáltatott fogyasztók, és számos pénzügyi és nem pénzügyi intézkedéssel érkezik az érintettek segítségére”.

Az ülés során a Munkaügyi Minisztérium képviselője elmondta, hogy a törvénytervezet célja a jelenlegi 218 ezerről 427 ezerre növelni a kedvezményezettek számát. A becslések alapján, jelenleg Romániában az energiaszegénység aránya 25-30 százalék között van. A probléma orvoslására az összes érintett szereplőt be kell vonniuk, mind központi, mind helyi szinte, beleértve az energetikai vállalatokat is.

„Azon vagyunk, hogy érthető, világos és átlátható törvényt dolgozzunk ki, a kiszolgáltatott fogyasztók helyes azonosítása és segítsége érdekében” – összegezte Antal Lóránt Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottságának elnöke.

(Címlapkép: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?