Augusztus 23-tól várják a pályázatokat a kis- és középvállalkozások támogatására

Megjelent a kis- és középvállalkozások támogatására vonatkozó miniszteri rendelet. A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szóló 4.1.1-es kiírás szerint, amelyet az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma uniós alapokból finanszíroz, a vállalkozások kétféle támogatásban részesülhetnek összesen 418,83 millió euró értékben.

Hegedüs Csilla államtitkár | Fotó: rmdsz.ro„Az a dolgunk, hogy segítsük a cégeket a koronavírus-járvány és az azt követő gazdasági válság okozta nehéz helyzetben, mert csak így tudjuk megmenteni a munkahelyeket, így tudunk újakat létrehozni. A támogatás a feldolgozóipar, az építőipar, a nagy- és kiskereskedelem, a gépjárművek és motorkerékpárok javítása, a szállítás és raktározás, az oktatás, az egészségügy és a vendéglátóipar terén tevékenykedő cégeknek szól, sokuk számára ez az első elérhető uniós támogatás. Öröm számomra az, hogy hosszú várakozás után, augusztus 23-tól végre le tudják tenni a pályázataikat” – idézte az RMDSZ hírlevele Hegedüs Csillát, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának államtitkárát.

A 4.1.1-es kiírás két kategóriája a következő:

  1. De minimis támogatás összesen 59,69 millió euró értékben – a meglévő termelőkapacitásokhoz/szolgáltatásokhoz kapcsolódó épületek korszerűsítésére, felszerelésére minimum 50 000 euró és maximum 200 000 euró értékben pályázhatnak, a támogatás viszont nem lehet több mint a 2019-ben elért forgalom ötszöröse. A vissza nem térítendő támogatás esetében szükséges az önrész megléte: középvállalkozások esetében 15 százalék, kisvállalkozásoknál 10 százalék, valamint mikrovállalkozásoknál 5 százalék értékben.
  2. Állami támogatás összesen 358,14 millió euró értékben – a felújításhoz szükséges beruházási támogatások esetében az elnyerhető támogatás értéke minimum 50 000, maximum 500 000 euró, viszont nem lehet több mint a 2019-ben elért forgalom ötszöröse. Az önrész megléte szükséges, ez pedig 35 százalék–75 százalék között mozoghat, régiótól függően.

A pályázók az IMM Recover platformon tudnak regisztrálni augusztus 16-ától kezdődően, a leadási határidő augusztus 29. Bővebb információk a minisztérium honlapján találhatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?