Átlépi idén a világgazdaság a 100 ezermilliárd dolláros határt

Az élen, akárcsak az elmúlt években, idén is az Egyesült Államok, Kína és Japán állnak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint a mélyülő válság ellenéra a világgazdaság idén lélektani határt lép át, 104 ezermilliárd lesz a globális GDP értéke.Infografika: Visual Capitalist

A Visual Capitalist szakportál infografikán mutatja be, hogyan oszlik meg ez a felfoghatatlan érték a világ országai között. A térképszerű ábrán a legnagyobb területet az Amerikai Egyesült Államok foglalják el, 25,3 ezermilliárd dollárral. A második legnagyobb felület Kínáé, melynek idei bruttó hazai terméke 19,9 ezermilliárd dollár körüli lesz. Kína valószínűleg 2030 körül előzi majd meg az Egyesült Államokat. Az ábrán a harmadik legnagyobb terület Japáné, melynek a 2022-es becsült GDP-je 4,9 ezermilliárd dollár.

A sorban két európai gazdaság következik: Németország 4,3, Nagy-Britannia pedig 3,4 ezermilliárd dollárral. A globális rangsor 6. helyén Ázsia második legnagyobb gazdasága, India áll, 3,3 ezermilliárd dollárral, majd Franciaország, Kanada és Olaszország következik 2,9, 2,2, illetve 2,1 ezermilliárd dollárral.

A szociális médiában az Oroszország nagyságát, sőt, legyőzhetetlenségét hirdető posztokat lelkesen megosztó Putyin-rajongók számára kijózanító hatású lenne rápillantani a Visual Capitalist infografikájára. Ezen Oroszország ugyanakkora területet foglal el, mint Brazília és Dél-Korea, mindhárom ország idei becsült GDP-je 1,8 ezermilliárd dollár.

A kb. 150 millió lakosú Oroszország gazdasága kevéssel előzi csak meg Iránt és a 26 milliós Ausztráliát. Mindkét állam bruttó hazai terméke megközelítőleg 1,7 ezermilliárd dollár lesz idén. Az Európai Unió együttes 2022-es GDP-jét 15 ezermilliárd dollár körüli értékre várják, ami több mint nyolcszorosa az orosznak.

A román gazdaság ez évi becsült teljesítménye 287 milliárd dollár. Az Európai Unióban az egykori szocialista országok közül ennél csak a 700 milliárd dolláros lengyel és a 296 milliárd dolláros cseh gazdaság nagyobb. A magyar GDP 198 milliárd dollár lesz idén, ami nem rossz teljesítmény egy országtól, melynek a népessége a 10 milliót sem éri el.

A Visual Capitalist 191 országot hasonlított össze. A legkisebb a csendes-óceáni szigetország, Tuvalu gazdasága, mindössze 66 millió dollár. Ennél Kolozsvár idei költségvetése is lényegesen nagyobb, 430 millió dollár. A Kincse Város idei költségvetése öt további ország - Nauru, Kiribati, Palau, Marshall-szigetek, Mikronézia - GDP-jét haladja meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?