A vártnál gyengébben teljesít a Moderna, csökkent a részvények ára

A tervezettnél kevesebb oltást tudott legyártani az amerikai vállalat.

Nem jól indult a november a Moderna számára. A koronavírus elleni oltást is gyártó gyógyszeripari vállalat részvényeinek tőzsdei árfolyama 32 százalékkal esett. Ennek az oka az, hogy a harmadik negyedévben a cég üzleti eredményei elmaradtak az előzetes várakozásoktól. Októberben szintén vesztettek az értékükből a részvények, de akkor csak 10,3 százalékkal.

A július-szeptember időszakban a Moderna bevételei 5 milliárd dollárt tettek ki a betervezett 6,2 milliárd helyett. Úgy tűnik, hogy a cég éves bevétele 18 milliárd dollár lesz idén. Három hónappal korábban a menedzsment még 20 milliárd dolláros forgalommal számolt.

A vártnál gyengébb eredményeket az okozta, hogy a Moderna gyártási és szállítási nehézségekkel küzdött az elmúlt időszakban, ami főleg az Egyesült Államokon kívüli értékesítésre volt negatív hatással. Az előzetes tervekben 1 milliárd dózis szerepelt, mást már azonban csak 700-800 milliót tartanak reálisnak.

A részvényeseknek természetesen nincs okuk a kétségbeesésre, a Moderna részvényei ugyanis, az októberi és novemberi gyenge teljesítmény ellenére is 126 százalékkal többet érnek jelenleg, mint az év elején. Január 4-én egy Moderna részvényért 111,7dollárt fizettek, míg most 233,9 dollárt. Ez messze a legjobb eredmény a vakcinagyártók között: idén a Pfizer részvényeinek az értéke 29 százalékkal nőtt, az AstraZeneca 25, a Johnson&Johnson pedig 5 százalékos pluszt ért el.

Kapcsolódók

Kimaradt?