banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Szombaton érkezik az országba a Moderna vakcina második szállítmánya

Szombaton megérkezik a fővárosi Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetbe a második szállítmány Moderna koronavírus elleni vakcina, amely 21.600 dózist tartalmaz, tájékoztatott pénteken a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV).

A szállítást a gyártó biztosítja, a Bukarestbe érkező oltásokat a Cantacuzino intézet raktárában helyezik el, ahonnan majd szétosztják a regionális raktáraknak és oltási központoknak, mutat rá közleményében a CNCAV.

A Cantacuzino intézet rendelkezik a Romániai Gyógyszer- és Orvostechnikai Eszközök Hatósága (az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek területén hatáskörrel rendelkező országos hatóság) által kiadott engedéllyel, nyomatékosítja a közlemény.

A bizottság emlékeztet ugyanakkor, hogy a Moderna vakcina esetében az emlékeztető oltást 28 nappal az első dózis után kell beadni, ellentétben Pfizer/BioNTech oltásával, amely két dózisa között 21 napnak kell eltelnie.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ami a hatékonyságot illeti, az megközelítőleg egyforma a két vakcina esetében: a második dózis 95 százalékos védettséget biztosít a COVID-19 ellen a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett oltás esetében, illetve 94,1 százalékosat a Moderna oltás esetében. Mindkét termék mRNS-en alapuló vakcina (azaz nem a tényleges vírus legyengített formáját tartalmazza, hanem a kórokozó genetikai kódjának egy kis darabját, amely antitestek termelését váltja ki a szervezetben - szerk. megj.).

(Címlapfotó: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?