A Moderna vakcináját adják be azoknak, akiknek a beoltását 10 nappal elhalasztották

Fotó: Agerpres/EPAA Moderna gyógyszervállalat vakcináját adják be azoknak a személyeknek, akiknek a beoltását a Pfizer szérumának hiánya miatt tíz nappal el kellett halasztani – közölte szerda este az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

A Moderna oltóanyagának második dózisát a Pfizerétől eltérően az első után nem 21 nappal, hanem 28 nappal kell beadni. E szerint az a kulcsfontosságú ágazatban dolgozó személy, akit eredetileg január 28-ra kapott időpontot az első dózis beadására, az első oltást 10 nappal később, február 8-án kapja meg, a második dózist pedig 28 nappal később, március 8-án – tájékoztatott a CNCAV.

Mint ismert, annak a 35 304 személynek kell az előjegyzettnél tíz nappal későbbi időpontban oltásra jelentkeznie, akik a társadalom számára kulcsfontosságú területeken dolgoznak, és ezért kerültek be az oltási kampány második szakaszába. E csoportba tartoznak többek között a rendőrök, a katonák, a tanárok, és az államigazgatásban dolgozók.

Akik ebből a kategóriából a január 28. és február 11. közötti időszakra voltak előjegyezve, azoknak tíz nappal később kell oltásra jelentkezniük a rögzített oltóközpontban, az előjegyzett időpontban. Az érintetteket elektronikus levélben és SMS üzenetben is értesítik a módosításról – erősítette meg szerda este a CNVAV.

Ezt kell tudni a Moderna vakcinájáról

Az Európai Gyógyszerügynökség korábbi közlése szerint a Moderna oltóanyaga a Pfizerével majdnem azonos, 94,1 százalékos hatékonyságú. A szérumot két – 28 napos különbséggel alkalmazott – injekcióban adják be a felkar izomzatába. A Moderna oltóanyagának leggyakoribb mellékhatásai általában enyhék vagy közepesen súlyosak voltak, és az oltást követő néhány napon belül elmúltak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A vakcina felkészíti a szervezetet, hogy képes legyen önmagát megvédeni a COVID-19-betegségtől. Az oltóanyag egy úgynevezett hírvivő ribonukleinsav (rövidítve mRNS) molekulát tartalmaz. Ez a molekula olyan utasítást hordoz, amely alapján a COVID-19-betegséget okozó vírus tüskefehérjéje termelődik. Ez egy fehérje a betegséget okozó vírus (a SARS-CoV-2) felszínén, amelyre a vírusnak szükséges van ahhoz, hogy be tudjon hatolni a szervezetünk sejtjeibe.

Amikor valaki megkapja a vakcinát, szervezetének bizonyos sejtjei leolvassák az mRNS-ben tárolt utasításokat, és ideiglenesen elkezdik termelni ezt a tüskefehérjét. Az oltott személy immunrendszere ezután felismeri és idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét és antitesteket termel ellene, illetve képes lesz ellene aktiválni az immunrendszer úgynevezett T-sejtjeit. Ha később az oltott személy megfertőződik a SARS-CoV-2 vírussal, az immunrendszere felismeri a vírust és készen áll arra, hogy megvédje tőle a szervezetet.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?