A sepsiszentgyörgyiek fele már kifizette egész éves adóját

Idén is jó adófizetőnek bizonyulnak a sepsiszentgyörgyiek, hiszen az önkormányzat tájékoztatása szerint a lakosság közel fele már felkereste a városkasszát, és befizette az egész évi ingatlanadóját, ugyanakkor a lakók közel 40 százaléka a járművek utáni adókat is törlesztette. A sepsiszentgyörgyi cégek viszont egyelőre nem igyekeznek a helyi adók kifizetésével.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat pénzügyi igazgatóságának tájékoztatása szerint az egész éves ingatlanadót a magánszemélyek 42,06 százaléka, a jogi személyek 8,20 százaléka fizette be a városkasszába. A területadót a fizikai személyek 48,96 százaléka, míg a jogi személyek 10,52 százaléka törlesztette. A járműadót a sepsiszentgyörgyi magánszemélyek 38,02 százaléka, míg a jogi személyek 17,01 százaléka fizette ki egész évre.

A pénzügyi igazgatóság felhívja a sepsiszentgyörgyiek figyelmét, hogy az első félévre vonatkozó helyi adók befizetési határideje március 31., ám akik eddig a határidőig befizetik az egész éves helyi adójukat, 9 százalékos kedvezményben részesülnek. A határidő lejárta után, a befizetendő összeg értéke havonta 1 százalékkal növekszik a hátralék kifizetésének napjáig.

A sepsiszentgyörgyi városháza tavaly óta kiterjesztette a www.ghiseul.ro felületet a jogi személyek részére is. Az online felületen az adók, illetékek és büntetések konzultálása és befizetése lehetséges.A szerző archív felvétele

Bár a vállalkozások adófizetési kedve elmarad a magánszemélyekétől érdemes lesz nekik is befizetni az egész éves adójukat, hiszen az önkormányzat várhatóan áprilisban meghirdeti azt a több éve futó kedvezményprogramot, amely szerint a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett kis- és középvállalkozásoknak visszatérítik az egész éves ingatlan és területadójuk 33 százalékát. Ezt a de minimis jellegű programot a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara bonyolítja le az önkormányzat megbízásából.

Édler András, a kamara elnöke arról tájékoztatott, hogy idén is több helyi gazdaságélénkítő programot hirdetnek meg a sepsiszentgyörgyi vállalkozások számára, és újdonságként egy online platformot hoznak létre, amelyre fel lehet tölteni az egyébként egyszerű támogatási iratcsomót.

Kapcsolódók

Kimaradt?