Járvány idején is jó adófizetőnek bizonyultak a sepsiszentgyörgyiek

A lakosság közel 70 százaléka már befizette egész évi telek- és ingatlanadóját és több mint fele a járműadóját is törlesztette, tájékoztat a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.

A városháza emlékeztet, hogy a koronavírus-járvány miatt az adófizetés határidejét június 30-ig hosszabbították, tehát aki a hónap végéig befizeti egész éves épület-, terület- és jármű adóját, az 9 százalékos kedvezményben részesül. Szintén ez a határidő érvényes a nem lakás rendeltetésű épületekre vonatkozó értékbecslések benyújtására is.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tájékoztatása szerint a jogi személyek esetében alacsonyabb az adófizetési kedv, ugyanis az ingatlanadók 36,54 százalékát, a telekadók 34,02 százalékát, a járműadók 39,03 százalékát fizették be eddig a vállalkozások és intézmények.

Működik az online adóbefizetés

A szükségállapot és a vészhelyzet ideje alatt a sepsiszentgyörgyi pénzügyi igazgatóság csökkentett személyzettel, de folyamatosan működött. A városkasszánál a személyesen történő ügyintézés mellett szorgalmazzák az adóügyek távolsági, elektronikus úton való elintézését, így az eddiginél több sepsiszentgyörgyi adófizető élt a www.ghiseul.ro felület nyújtotta lehetőségekkel és fizette be online az adóját.

Június 10-ig a www.ghiseul.ro felületen a sepsiszentgyörgyiek összesen 1591 befizetést végeztek, többnyire helyi adókat és illetékeket, valamint büntetéseket törlesztettek összesen 553 568 lej értékben.

A sepsiszentgyörgyi pénzügyi igazgatóság lépéseket tett, hogy a platform elérhető legyen a jogi személyek részére is hiszen az online felületen nemcsak az adók, illetékek és büntetések befizetése lehetséges, hanem elérhető minden olyan információ, ami a vállalkozás által bejelentett adóköteles javakra vonatkozik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?