A Romgaz elővásárlási jogot kapott az ExxonMobil romániai leányvállalatának megvételére

A Romgaz  állami gázvállalat kizárólagos tárgyalási jogot szerzett az amerikai ExxonMobil romániai leányvállalata részvényeinek megvásárlására - jelentette be pénteken a bukaresti értéktőzsdén a román vállalat.

Közölték, hogy szerdán írták alá az amerikai vállalattal azt a megállapodást, amelynek értelmében az ExxonMobil négy hónapon át, egészen október 15-ig, kizárólag a román állami vállalattal tárgyal romániai leányvállalata valamennyi részvényeinek eladásáról.

Az amerikai vállalat birtokolja a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű gázmező részesedésének 50 százalékát, a másik 50 százalék az osztrák OMV tulajdona. Az amerikaiak már korábban lemondtak a román felségterületen levő offshore gázmező kitermeléséről, a Romgaz pedig jelezte, szívesen átvenné a kitermelési jogot. A Romgaz március végén tett kötelező vételi ajánlatot az ExxonMobil 50 százalékos részesedésére.

A mostani bejelentés szerint azonban nem csak a kitermelési jogot, hanem az ExxonMobil romániai leányvállalatát is megvenné a román állami gázkitermelő vállalat. A Romgaz és az OMV képviselői áprilisban megállapodtak arról, hogy amennyiben a Romgaz átveszi az ExxonMobil részesedését, akkor az osztrák vállalat lesz a gázmező operátora- A földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik.

(Nyitókép: a Romgaz Facebook-oldala)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?