Egy harmadik partnert is bevonhatnak a fekete-tengeri földgázkitermelésbe

Az amerikai ExxonMobil egy harmadik partnert is bevonna a fekete-tengeri földgázkitermelésbe - adta hírül hétfőn az Agerpres hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva.

Az állami hírügynökség úgy tudja, az amerikaiak pénteken tájékoztatták a kormányt, hogy újabb partnert akarnak bevonni az osztrák OMV Petrom mellé. A forrás cáfolta azt az értesülést, miszerint az ExxonMobil kiszállna a beruházásból, a hírügynökség szerint az amerikai olajvállalat továbbra is a projektben marad.

Az amerikaiak még nem nevezték meg, hogy melyik vállalatot szeretnék bevonni. A hatóságok becslése szerint ez hosszas, több hónapot eltartó folyamat lesz, hiszen az ásványkincsek kitermeléséért felelős ügynökségnek jóvá kell hagynia az új partner bevonását, ez utóbbinak pedig jogában áll elemezni a beruházás pénzügyi és egyéb adatait - írta az Agerpres. Ez a hír azt követően jelent meg, hogy a G4media.ro hírportál közölte: az amerikai olajvállalat tájékoztatta a kormányt, hogy ki akar szállni a beruházásból. Az ExxonMobil sem az Agerpres, sem a hírportál értesülését nem kívánta kommentálni.

Romániában az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV alkotta konzorcium termelheti ki a Fekete-tenger Neptun elnevezésű kontinentális talapzatában rejlő, 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiséget, de a két vállalat még nem döntött a beruházás elindításáról. A késés oka az, hogy a két beruházó elégedetlen a romániai jogi kerettel és annak bizonytalanságával. Úgy vélik, a jelenlegi törvények nem biztosítják az előfeltételeket egy több milliárd euró értékű beruházás végrehajtásához. A fekete-tengeri gáz megvásárlásában Magyarország is érdekelt.

Kapcsolódók

Kimaradt?