Az Európai Bizottság jelentősen növelné a külügyi költségvetést 2021-2027 között

Körülbelül 30 százalékkal növelné a külpolitikai célok megvalósításának finanszírozását az Európai Bizottság (EB) a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban - jelentették be csütörtökön Brüsszelben.

Az EB május elején bemutatott javaslata értelmében az EU következő többéves költségvetése 2018-as árakon összesen 1135 milliárd euró kötelezettségvállalást tenne lehetővé. Ebből 123 milliárd eurót fordítanának a külügyi büdzsére, ami jelentős növekedés a 2014-2020-as időszakban elkülönített 94,5 milliárdhoz képest.

Az úgynevezett szomszédsági, fejlesztési és nemzetközi együttműködési eszköz 89,2 milliárd euróból gazdálkodna egy földrajzi, egy tematikus és egy gyorsreagálási pillér alapján. A földrajzi pillért jelentősen megnövelnék, és különösen a szomszédos térségeket, illetve Afrika szubszaharai területeit támogatnák például a migráció, a klímaváltozás, a humán fejlődés vagy az élelmezésbiztonság terén.

Az előcsatlakozási támogatásokra 14,5 milliárd eurót különítene el az EB, ezzel segítenék az uniós tagjelölt államokat a csatlakozási kritériumok teljesítésében, humanitárius segítségnyújtásra pedig 11 milliárd eurót. A bizottság a finanszírozás megnövelése mellett a költségvetési keret szerkezetének egyszerűsítésére, illetve rugalmasabbá és hatékonyabbá tételére is javaslatot tett, hogy az alkalmasabbá váljon napjaink globális kihívásainak kezelésére. Ennek részeként többek között csökkentenék az eszközök számát és lehetővé tennék a fel nem használt pénzeszközök átcsoportosítását, valamint erősítenék az átláthatóságot.

"A korábbiaknál többet fordítunk az eddigieknél nagyobb számú olyan intézkedésre, amelyet megbízható, kiszámítható és együttműködő globális szereplőként végzünk, ahogy azt elvárják tőlünk ezekben a nehéz időkben a polgáraink és partnereink" - hangsúlyozta Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő. "Olyan eredményeket érhetünk el közösen, amelyeket egyedül a mai világban egyetlen tagállam sem érhet el" - tette hozzá.

A keretköltségvetést és az új szabályokat a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Kapcsolódók

Kimaradt?