Ingatlanpiaci meglepetés: országos első Csíkszereda lakásdrágulásban

Három hónap leforgása alatt 17,8 százalékkal drágultak a lakások, jelenleg átlagban 820 euróba kerül egy négyzetméter. A legolcsóbb megyeszékhely Resicabánya, ott csupán 470 euró az átlagár. A legnagyobb ütemű ingatlandrágulást Csíkszeredában jegyezték.

Valamennyi város közül Csíkszeredában drágultak legnagyobb mértékben a lakások az első negyedévben az ország leglátogatottabb szakportálja, az imobiliare.ro adatai szerint. A székelyföldi városban március végén 17,8 százalékkal kerültek többe az ingatlanok, mint január elején, a négyzetméterenkénti átlagár 820 euró volt.

A drágulási rangsorban Turnu-Severin került a második helyre, 7,7, a harmadikra pedig Suceava 7,4 százalékkal. Az árrobbanás ellenére Csíkszereda még mindig nem tartozik a drága városok közé, boldogok lennének a kolozsváriak és a temesváriak, ha ugyanannyi pénzért tudnának ingatlant venni, mint a szeredaiak. A kincses városban a lakások átlagára 75 százalékkal magasabb, mint Hargita megye székhelyén, 1480 euró/négyzetméter, Temesváron pedig 1150 euró/négyzetméter.

Szabó Lehel, a Well ingatlanközvetítő ügynökség vezetője megerősítette, hogy az imobiliare.ro adatai megfelelnek a valóságnak. „Elégedetlenkednek is az ügyfelek, akik lakást szeretnének vásárolni” – nyilatkozta a szakember a Maszolnak. Véleménye szerint a rohamos drágulás alapvető oka az, hogy a városban és környékén nem épülnek középkategóriás ingatlanok, hanem jobbára csak felsőkategóriások.

Az építőanyagok ára Csíkszeredában ugyanakkora, mint Kolozsváron, Brassóban vagy Marosvásárhelyen, a munkaerő sem sokkal olcsóbb, azonban a középkategóriás lakásokért nem lehet annyi pénzt elkérni, mint a tehetősebb városokban, ezért ódzkodnak tőlük a fejlesztők.

Szabó Lehel számított rá, hogy Csíkszeredát is eléri az ingatlanpiaci drágulás, ami a legtöbb erdélyi városban az elmúlt egy-két évben ment végbe. „Nálunk minden később történik. A gazdasági válság is később ért el hozzánk, máshol már össze volt omolva az ingatlanpiac, amikor nálunk még semmit sem lehetett érezni” – mondja a Well vezetője, aki arra számít, hogy a folyamat tartós lesz, akár évekig növekvő pályán maradhatnak az árak.

Kolozsvárhoz semmi sem mérhető

Bár Kolozsváron az átlagkereset lényegesen magasabb, mint Csíkszeredában, utóbbiban viszonylag kisebb anyagi erőfeszítést feltételez a lakásvásárlás. A városban egy 80 négyzetméteres lakás átlagos ára 65 600 euró, ami 14 évi és kéthavi Hargita megyei átlagfizetéssel egyenértékű. A nagyobbik székely megyében a nettó átlagbér 386 euró. Kolozs megyében hiába 575 euró az átlagfizetés, mert egy 80 négyzetméteres lakás átlagáron 118 400 euróba kerül, ez az összeg pedig 17 évi és kéthavi fizetésnek felel meg.

A megyeszékhelyek közül Resicabányán lehet legolcsóbban ingatlant vásárolni, egy négyzetméter ott csak 470 euróba kerül. Ez a kolozsvári árnak mindössze harmada. Az egykori kohászati- és gépipari központban már 37 600 euróért meg lehet vásárolni egy 80 négyzetméteres, háromszobás ingatlant, ami szinte pontosan megegyezik a helyi 404 eurós átlagbér 8 éves összegével. Ennyi pénzért Kolozsváron egy garzont lehet kapni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?