Van megtakarított pénze? Jobb befektetés a lakás, mint a bankbetét

Akár háromszor annyit jövedelmezhet egy év alatt egy bérbe adott lakás, mint egy, az ingatlannal azonos értékű bankbetét. Egy jól kiválasztott lakás valamely erdélyi nagyvárosban 13-14 év alatt visszahozhatja az árát.  

Egyre nagyobb azoknak a lakásvásárlóknak az aránya, akik nem lakni szeretnének az ingatlanban, hanem hosszú távú befektetésnek szánják. A legnagyobb hazai szakportál, az imobiliare.ro adatai szerint a bukaresti lakásvásárlások 15 százaléka befektetési céllal történik. „Jelen pillanatban az ingatlanpiac az egyik legvonzóbb lehetőség a kisbefektetők számára. Az éves hozamok 6-8 százalék között változnak, a befektetés pedig kifejezetten biztonságos” – állítják a portál szakemberei.

Kolozsváron 14 év alatt megtérül az ár

Erdélyben Kolozsvár vonzza leginkább azokat, akik ingatlanba fektetnék a pénzüket, részben ez magyarázza, hogy a kincses városban szinte nincs az az ár, amit a vásárlók ki ne fizetnének egy lakásért. A normális méretű és jó állapotban levő garzonok ára 30 ezer eurónál kezdődik, persze, kis szerencsével lehet ennél olcsóbban is találni, s felmegy akár 50 ezer euró fölé.

Ami az albérleteket illeti, 200 euró/hónál elvétve lehet csak olcsóbb garzont találni, az átlagos ár pedig 250 euró körül van. 40 ezer eurós vételárral számolva, ez 7,5 százalékos éves hozamnak felel meg, vagyis a lakás kevesebb, mint 14 év alatt hozza vissza az árát. Ha a tulajdonos lelkiismeretes, és befizeti a jövedelme után a kötelező 10 százalék adót, akkor a hozam valamivel alacsonyabb, ám minden bizonnyal akkor is meghaladja az évi 6 százalékot, ha a lakás karbantartására fordított pénzt is figyelembe vesszük.

Ez mintegy háromszorosa a jelenlegi legmagasabb banki kamatoknak, s bár elmarad egyes befektetési alapok hozamaitól, amelyek jelenleg 14-15 százalék körül vannak, ez utóbbiaknál lényegesen biztonságosabbak. Hasonló, 7 százalék körüli hozamra számíthat az is, aki az átlagosnak mondható 65 ezer euróért vásárol meg egy kétszobás lakótelepi lakást Kolozsváron, majd havi 400 euróért bérbe adja.

Kolozsvárnál jobb Marosvásárhelyen befektetni

Annak ellenére, hogy a lakásra hosszú távú befektetésként tekintők első számú erdélyi célpontja Kolozsvár, nem biztos, hogy tényleg ide a legérdemesebb elhozniuk a pénzüket. Marosvásárhelyen lényegesen olcsóbban lehet ingatlant vásárolni, normális garzont találni 30-32 ezer euróért. Az albérletek ugyanakkor nem sokkal kerülnek kevesebbe, a 200-250 eurós sávban mozognak.

Egy 30 ezer euróért megvásárolt, majd havi 200 euróért bérbe adott garzon tehát 8 százalékos éves hozamot biztosít, amit Kolozsváron nehéz elérni. Hasonló a helyzet Nagyváradon, ahol a garzonok átlagára szintén 30-32 ezer euró, a havi bérleti díj pedig 200 euró körüli.

Ingatlanszakemberek arra számítanak, hogy az elkövetkező években, az életszínvonal emelkedésével párhuzamosan tovább nő majd azok aránya, akik befektetési céllal vásárolnak lakást, elsősorban a nagy egyetemi központokban, illetve olyan városokban, ahol sok jól fizető, multinacionális vállalat működik. Bár a lakás hosszú távon nagyon biztonságos befektetésnek számít, nem teljesen rizikómentes, a gazdasági válságok alatt ugyanis az ingatlanok értéke is csökken, ahogy ez a 2008-2010 közötti időszakban is történt.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?