Nem elég a minisztérium által kiutalt pénz a Hargita megyei tanárok fizetésére

Az oktatási minisztérium által kiutalt pénzösszeg nem volt elegendő arra, hogy a Hargita megyei tanügyi alkalmazottak márciusi bérét kifizessék. A prefektus és a megyei tanfelügyelőség a helyzet megoldását sürgeti.

Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus kedden azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy kérte a tanügyminisztériumot, orvosolja a problémát, hiszen a márciusi bérekre 2,9 millió lejjel kevesebbet utaltak ki, mint amennyire szükség lett volna.

A prefektus azt is elmondta, mind a speciális, mind a tömegoktatásban dolgozók esetében a bérkeret az egyharmada az erre jóváhagyott költségvetésnek, és nem fedezi a tanintézetek szükségleteit, olyan körülmények között, hogy átlagosan 20 százalékkal emelték a fizetéseket. Ezért kérték a béralap kiegészítését.

Petru Gârbea főtanfelügyelő szerint a tanügyminisztérium által kiutalt összeget a fejkvóta alapján számolták ki, azonban ez - a helyi specifikumok miatt - Hargita megye számára nem elégséges. 

"A mi iskoláink kisebbek, kevesebb a diák is, a vidéki iskolák nem egy épületben működnek, a központi intézmény alárendeltségébe több egység tartozik, amelyek kicsik, és távol vannak egymástól. Az 5-8. osztályos diákokat kisbusszal szállítjuk, de az óvodásokat és 1-4. osztályosokat nehéz és veszélyes szállítani, amit nem igazán értenek meg. Ez egy helyi specifikum, amelyet figyelembe kellene venniük" - magyarázta a főtanfelügyelő.

Hozzátette, a tanügyminisztériumhoz benyújtott igénylések nyomán az alapok egy részét átutalták, de még szükség volna mintegy 500 000 lejre. A főtanfelügyelő arról is tájékoztatott, hogy az alkalmazottak megkapták fizetésüket, a tb-járulék befizetése terén azonban vannak elmaradások. Hozzátette, leépítésekre is lehet számítani, hogy csökkentsék a személyzeti kiadásokat. Ugyanakkor azt kérik a minisztériumtól, hogy gondolják újra a fejkvóta rendszert. 

Mint ismert, országos szinten 23 megye – többek között Hargita és Kovászna megye – került nehéz anyagi helyzetbe a tanügyben eszközölt 20 százalékos béremelés miatt, amely március elsejétől lépett életbe. Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő korábban lapunknak elmondta: az érintett megyékben béralap-kiegészítést igényeltek a márciusi, illetve az áprilisi juttatások kifizetésére. 

Kapcsolódók

Kimaradt?