Kutya egy élet: másfél milliárd lejt költöttünk tavaly kutya- és macskaeledelre

Rohamosan fejlődő iparág épült Romániában is a házi kedvencként tartott állatokra, amely egy évtized alatt megduplázta a forgalmát.

Miközben a román állampolgárok zöme elégedetlen az életszínvonalával, a jövedelmével, röpke egy évtized alatt megduplázódott az összeg, amit szőrös, tollas vagy pikkelyes házi kedvenceinkre költünk. 2008-ban még csak 676 millió lej volt az idehaza értékesített állateledel értéke, tavaly azonban már 1,44 milliárd, derül ki az Euromonitor piackutató cég tanulmányából.

Az állatorvosi szolgáltatások értéke még nagyobb ütemben, 243 százalékkal nőtt, 700 ezer lejről 2,4 millió lejre. „…az állatokra családtagokként tekintünk…”, állapítják meg a tanulmány szerzői, aki fején találták a szöget, sok kutya- és macskatulajdonos emberi lényként kezeli kedvencét.

Állattemető azért még nincs

Kisebb botrányt kavart, amikor az egyik erdélyi magyar helyi napilap hirdetési oldalán a gyászjelentések között megjelent egy kutya halálhíre. Az olvasók egy része kegyeletsértőnek találta az eb halálhírének a többi gyászjelentés között történő közlését, ami viszont kiváltotta az állatbarátok felháborodását, ők ugyanis semmi kivetnivalót nem láttak a dologban, a tiltakozást ellenben az érzéketlenség megnyilvánulásának tekintették.

Idehaza állattemető még nincs, Magyarország azonban előttünk jár ebben a tekintetben is, az anyaországban több sírkert várja az örök vadászmezőkre megtért házi kedvenceket. Az egyik magyarországi hírportál szerint a legnagyobb Alsónémedi határában működik, s kutyákon és macskákon kívül hörcsögök, vadászgörények és teknősök is nyugszanak benne, kereszttel, kopjafával vagy sírkővel jelzett sírban. Az anyaországban mobil hamvasztók is működik háziállatok számára.

Kutyacipő, macskaparfüm

A háziállatkultusz nálunk ezt a szintet még nem érte el, de röhejes vadhajtásai már idehaza is bimbóznak. A legnagyobb romániai webshopban harmincnál többféle, állatok számára gyártott kozmetikum kapható, többek között parfümök, körömlakkok és a hajlakkok mintájára készült szőrlakkok. Állati ruhából, ugyanott, már jóval nagyobb a felhozatal, vagy 1300 féle termékből lehet választani. Az a gazda, aki végképp bolondot akar csinálni magából és kedvencéből, 80 lábbeli és zokni közül választhat, melyek között 400 lejnél drágább is van.

Mindez azonban semmiség az állateledelek piacát jellemző árubőséghez képest. Ugyanazon online áruház 1700 féle kutya- és 1100 féle macskaeledelt kínált a keresés időpontjában, 625 fajta jutalomfalatot és 357 táplálék-kiegészítőt. A gyártók gondolnak a halakra, a hüllőkre, a madarakra és a rágcsálókra is, ezek gazdái hatszáznál több táp közül válogathattak.

Erdélyben minden bizonnyal tízezrekben lehet mérni azoknak a számát, akiknél sok eb bőségesebben és változatosabban étkezik, a csirkés- és marhás szárazeledelek és konzervek mellett ugyanis kaphatók kenguru-, strucc-, bivaly-, fácán-, vaddisznó- és szarvashúsos, illetve tonhalas, lazacos és heringes tápok is. 2008-ban 93 ezer tonna házikedvenc eledel kelt el Romániában, tavaly pedig 172 ezer tonna.

A mennyiségi növekedés kisebb mértékű volt, mint az értéknövekedés, ami azt jelenti, hogy a kereslet a jobb minőségű, tehát drágább termékek felé tolódott el. A hazai piacot két multinacionális vállalat, a Mars és a Nestle uralja, az eladások közel kétharmadát az általuk forgalmazott márkák (Chappi, Pedigree, Royal Canin, Whiskas, Kitekat, Purina, Friskies) adják.

Wellnessközpont sincs még

Erdélyben még nincs ugyan wellnessközpont kutyáknak, de minden bizonnyal csak idő kérdése, hogy legyen, Magyarországon ugyanis már működik ilyen létesítmény, ahol fizioterapeuták és terápiás kutyamasszőrök gondoskodnak a négylábú kedvencek testi jólétéről. Kutyapszichológus ellenben már Kolozsváron is működik, igaz, ő inkább a gazdi lelkével foglalkozva próbálja meg harmonikusabbá tenni ember és eb viszonyát, a határ túloldalán pedig úgynevezett dog coach-ok vállalkoznak ugyanezen feladatra. 

Az Euromonitor 7 százalékos drágulást jósol a szárazeledelek és 6 százalékosat a konzervek esetében az idei évre, azonban, a jelenlegi tendenciák fényében, gyártóknak és forgalmazóknak valószínűleg nincs félnivalójuk, ha kell, a kutya- és macskatulajdonosok mélyebben a zsebükbe nyúlnak majd. 

Kapcsolódók

Kimaradt?