Bezárt a könyvszalon a nagyváradi várban, menekülnek a befektetők a várból

Bezárt a nagyváradi várban a R&R Könyvszalon. Mindezt a tulajdonosok jelentették be hivatalos Facebook-csatornájukon. Mint írják, „véget ért egy álom”, annak ellenére, hogy mindent megtettek a helyiség működtetése érdekében.

A többségében román, de számos magyar könyvet is kínáló szalont úgy találták ki, hogy egyben kávézó, meghitt találkozási hely és multikulturális rendezvénytér is legyen. „Számos programot szerveztünk a fenntarthatóság érdekében. Ez egy olyan hely, amelyhez nagyon ragaszkodtunk, de amelyik a jelenlegi feltételekkel fenntarthatatlan” – írták az üzemeltetők. A várbéli R&R könyvszalon tizenhárom hónapig fogadta a vendégeket. Terveik szerint a sétálóutcává alakítandó Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) utcában nyitnak egy új helyiséget.

A várban lévő nyári színház mellett 2016 decemberében megnyitott könyvüzlet a szépen felújított erődítmény egyik különleges helyisége volt. A megnyitón Raluca Vereș tulajdonos azt mondta: „A mi célunk az volt, hogy létrehozzunk egy közösségi, kulturális és multikulturális teret Nagyvárad minden lakójának, a román és a magyar közösségnek egyaránt. Együtt kell boldogok legyünk, közösen kell kultúrát teremtenünk és jól éreznünk magunkat egy olyan csodálatos városban, mint Nagyvárad.” A boldogság azonban nem tart(hat)ott sokáig.

A nagyváradi önkormányzat már többször dobra verte a várban kialakított (üzlet)helyiségeket, de alig indult be az élet a hatalmas épületegyüttesben. A befektetőknek eleinte okkal adhatott reményt az, hogy a városháza a nagy rendezvényeket a várban tartotta meg, és az ígéretek szerint egyre több programot terveztek oda, de mint kiderült, a főtér elkészülte után a tömegrendezvényeket ide költöztették át, a vár pedig másodlagos helyszínné vált. Ez meglátszott a látogatószám drasztikus csökkenésén is.

A várban, illetve a fejedelmi palotában civil szervezetek székhelyei találhatók, illetve működik a városi és vártörténeti múzeum, továbbá a palotában kapott helyet a szlovák tiszteletbeli konzulátus, valamint egy hotel a római katolikus vártemplom szomszédságában. A „kézművesutcában” is alig néhányan tevékenykednek. Ilyen körülmények között „fúj a szél” az ódon falak között, az egyre kevesebb látogató pedig nem vonzza a befektetőket. 

Kapcsolódók

Kimaradt?