Design Bank: bankszékházból innovatív startup központ épül Sepsiszentgyörgyön

Startup és innovációs központ, a Design Bank terveit mutatták be Sepsiszentgyörgyön az 5. IT és Innovációs Konferencián.

Erdély legjelentősebb informatikai fórumának ad otthont ezekben a napokban a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi. A mintegy 40 székelyföldi informatikai vállalkozást tömörítő IT Plus Klaszter által szervezett eseményre olyan közismert előadókat hívtak meg, akik hozzájárulhatnak a térség társadalmi és gazdasági fellendítéséhez. A konferencia során ismertették a Design Bank és a Digitális Székelyföld projekteket, amelyek célja kiaknázni a digitális technológia lehetőségét, ezt a tudást pedig Székelyföld fejlesztésére fordítani.

Az IT konferencián építészek és designerek bemutatták az IT Plusz Klaszter által megrendelt épület átalakítási és belső rendezési terveket. A városközponti volt Nemzeti Bank épületének átalakítási terveit a klaszter az önkormányzatnak adományozza és a város finanszírozza a munkálatokat. A kezdeményezők arra számítanak, hogy egy két éven belül már a Design Bank épületében szervezhetik az informatikai konferenciát.

A Design Bank ötlete abból a felismerésből is származott, hogy sok fiatal szakember elhagyja szülőföldjét, mert nem tud annyi pénzt keresni, amiért megérné itthon maradni. A startup, innovációs és oktatási központ egyik célja, hogy megállítsa és visszafordítsa az elvándorlást. A központ közösségi térként úgynevezett coworking space-ként működne, ahol startupokat támogató programok révén ötleteiket kamatoztathatnák és kreatív környezetben dolgozhatnának. A Design Bank inkubátorházként működne, de mentorprogramok, képzések is helyt kapnának.

"Van lelkesedés az iparág iránt"

Az IT Plus Klaszter elnöke, Bihari Béla a Design Bank terveinek bemutatásakor rámutatott, hogy az  informatikai konferencia részeként szerveztek egy programozó versenyt diákoknak, amely során kódokat kellett feltörni. Felhívásukra nagyon rövid idő alatt 30 diák jelentkezett. „Ez azt jelenti, hogy van lelkesedés az iparág iránt, a fiatalok szeretik az iskolában megtanult elméletet a gyakorlatban kipróbálni. Ki kell alakítani számukra egy kreatív teret, ez lesz a Design Bank a Nemzeti Bank egykori épületében”.

Török Áron építész szerint a volt Nemzeti Bank épülete átalakítási terveinek elkészítésekor az volt a szempont, hogy innovatív és inspiráló irodaházat alakítsanak ki, amely kreatív környezetet teremt startup vállalkozóknak vagy fiataloknak. A földszinten kávézót és egy nyitott teret terveznek, ahová bárki betérhet és dolgozhat. A bank egykori páncélteremében multimédiás, rekreációs, információs termet alakítanak ki. Az emeleten pedig mozgó falakkal alakítható tereket képzeltek el. A posztmodern épület bejáratát egy fából készült pavilonnal dobnák fel. Számítások szerint az összesen 1300 négyzetméteres ingatlanban 120 személynek lenne munkatere a bérelhető vagy nyitott terekben.

Bihari Béla kifejtette: jelenleg a betonról azaz az épület átalakításáról beszélnek, viszont az elkészültéig ki kell találni azokat a programokat, amelyek révén élettel telik meg a Design Bank. Rácz Attila, az IT Plusz Klaszter alelnöke hozzátette: elképzelésük szerint a nyitott terekbe programok révén becsalják az üzleti élet, a design, az informatika iránt érdeklődő fiatalokat, a vállalkozó kedvűek bérelhetnek munkavégzéshez szükséges teret, bejegyezhetik oda cégüket majd amikor megerősödnek és kinövik azt a teret kiköltöznek saját székházukba és helyt adnak másoknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?