A tanácsosok saját kezűleg javítják a kátyúkat egy Arad megyei községben

Megelégelve útjaik rossz állapotát, a kisiratosi tanács tagjai úgy döntöttek, hogy saját kezűleg javítják ki a kátyúkat. Andó László alpolgármester kezdeményezésére költségvetési pénzből beszerezték az úgynevezett hidegaszfaltot, szerszámok, gépek kerültek a faluban, a munkaerőt pedig a képviselő-testület tagjai, illetve néhány önkéntes biztosítja.

„Kértünk árajánlatot egy új aszfaltszőnyegre, de borzasztó drága. Ennyit még kibírunk fizetni, gyakorlatilag csak az anyag kerül pénzbe. Mindenki kiveszi a részét a munkából, s eddig több mint négy és fél tonna anyagot vettünk. Reméljük, hogy a főbb utcákra elég, és kitart legalább tavaszig” – mondta az alpolgármester.

A kátyúkat kitakarítják, beöntik alapozóval, ráviszik az aszfaltréteget, majd ledöngölik. A tél folyamán inkább a sok kis repedés terebélyesedhet újabb gödrökké – aggodalmaskodott Andó László, aki szerint az eredeti, régi aszfalt csak alig néhány centiméter vastag, ezért is nem tartós.

Az elöljáró nyomatékosította: ez csak ideiglenes megoldás, amíg a kormánytól megkapják a pénzt a község utcáinak aszfaltozására. Andó szerint még csak a papírmunkánál tartanak, azt követi majd a közbeszerzés kiírása, és a hazai viszonyokat ismerve 2018 tavasza előtt nem kezdhetnek neki annak a munkának. Korondi-Józsa Erika kisiratosi polgármestertől megtudtuk, hogy idén tavasszal az Országos Vidékfejlesztési Program pályázatán egymillió eurónyi összeget nyert az önkormányzat, s abból a pénzből 5,42 kilométer utat – a település utcáinak egynegyedét – aszfaltozhatnak le.

A közelmúltban számos kommentár témája volt a közösségi oldalakon a kisiratosi utak kritikán aluli állapota, s a hozzászólásokat, képeket egyes helyi sajtótermékek is átvettek. A több mint 90 százalékban magyarok lakta határ menti településen remélik, hogy a jó példa is legalább ekkora visszhangra talál.

Kapcsolódók

Kimaradt?