Egy sör áráért könnyíti meg a kolozsvári lakáskeresők életét egy új honlap

A kolozsvári lakáskeresők életét próbálja megkönnyíteni egy nemrég útjára indult honlap. A nemutam.com célja, hogy a más oldalakról egybegyűjtött ajánlatokat egy sör áráért eljuttassa a felhasználókhoz, a keresést megkönnyítendő. A honlapról Rencsik Leventével, a csapat marketingért felelős tagjával beszélgettünk.

Miben más a nemutam.com az eddigi lakáskereső oldalakhoz képest?

A nemutam.com ereje abból származik, hogy összegyűjti az ingatlanhirdetéseket egyetlen platformra, így lakáskeresés esetében nem kell külön-külön mindegyik oldalra felmenni, itt minden megvan egy helyen. Emellett rendelkezik egy értesítő funkcióval is, ami e-mailen küldi azokat a hirdetéseket, amelyek megfelelnek a keresésednek. Ha ezt beállítod, gyakorlatilag a hirdetések keresnek meg téged és ráadásul az elsők között leszel, akik a legjobb ajánlatokról értesülnek.

Tudva, hogy milyen gyorsan elkelnek a jobb lakások, nem árt, ha képben vagy azzal, hogy mi történik a piacon. Ez nagyon hasznos lehet azoknak, akik hosszútávon gondolkoznak és lakást akarnak vásárolni. Ilyenkor jó, ha tudja az ember, hogy milyen ajánlatok vannak, és mindezt úgy teszi, hogy egy oldalra sem lép fel keresgélni, csak esténként egy-két percre megnyitja az e-mail fiókját és megnézi a 21 különböző oldalról érkező hirdetéseket. Könnyű és kényelmes megoldást nyújt számukra.

Miből áll a fizetős verzió, milyen csomagok elérhetők? Mennyire működőképes ötlet, hogy lakáskeresők befektetnek ebbe, miért éri meg nekik?

A fizetős verzió az oldal teljes használatát jelenti. Az oldalt bárki hasznáhatja ingyenesen az elején, amíg megtapasztalja azt, hogy milyen előnyöket is nyújtunk. Láthatja, hogyan működik a szűrő és hogy milyen sok hirdetés van az oldalunkon (több mint 45 ezer). Az első tíz ajánlat után megkérjük a felhasználót, hogy válasszon a 3 csomag egyikéből. Van egy 2 eurós csomag – ez egy hétig érvényes –, egy 4 eurós – egy hónapig érvényes, és egy 7 eurós csomag, ami 3 hónapig érvényes.

Azt, hogy a felhasználóktól kérünk pénzt,páran szkeptikusan nézték az elején, de nekünk jó ötletnek tűnik eddig. Nem szeretnénk reklámokkal teletapétázni az oldalt mivel az a felhasználóknak de a reklámozóknak sem jelentene plusz értéket. Ez nem zárja ki azt, hogy nem szeretnénk ebben az irányba is probálkozni, de semmiképpen sem ez a főcélunk. Úgy gondoljuk, hogy az a kényelem és gyorsaság, amit az oldal nyújt, megéri azt a sör árát. Megszabadít egy csomó fejfájástól (egy doboz fejfájáscsillapító ára 10 lej körül van) (nevet).

Mivel az oldalunkon a felhasználókra fókuszálunk, nekik nyújtunk plusz értéket, ezért tőluk várjuk a segítséget, hogy fenntarthtóvá tegyük az oldalt és a jövőben újabb funkciókat is beépíthessünk. Eddig a szűrésért és az értesítőkért kértük a felhasználókat, hogy fizessenek, most egy kicsit változtattunk a politikánkon és lehet, hogy ez a jövőben változik majd, de az irány megmarad. 

Milyen további fejlesztésekre számíthatunk? Gondolok itt további keresési beállításokra, több oldalról gyűjtésre, egyéb funkciók beépítésére.

A jövőben szeretnénenk újabb funkciókat is beépíteni, például lehetőséget biztosítani több értesítő beállítására egyszerre, egy műszerfal kialakítását, amivel a kedvelt lakáshirdetésekhez megjegyzéseket írhatunk, például "szép nagy szoba", "kedvesnek tűnő tulaj, de kicsit drága lakás", amivel könnyebben követhetjük, hogy hol is tartunk a kereséssel.

A fenti ötletek tényleg csak egy párat jelentenek azok közül. amikre gondoltunk mostanáig. Ezek egyelőre csak ötletek, de remélem, hogy nemsokára el tudunk jutni arra a szintre, hogy fokozatosan hozzáadjuk az eddigi funkciókhoz.

A többnyelvűség például cél?

Mivel mi többnyire más oldalról vesszük át a hirdetéseket, amik románul vannak megírva, így sajnos csak azt mondhatom, hogy nem rajtunk múlik. A tartalom románul kerül fel az oldalunkra. Ami viszont a reklámozást jelenti, az már most nagyrészt kétnyelvű.

A más városokra kiterjeszkedés cél?

Szerenénk a közeljövőben Bukarestbe, Brassóba, Temesvárra és egyéb nagyobb városba is terjeszkedni, de mindenekelőtt itt Kolozsváron akarunk minél ismertebbek és hasznosabbak lenni.

Kikből áll a csapatotok, mivel foglalkoztok még?

A csapatunk 3 +1 tagú. Az oldal készítését Gabi Nagy kezdte, ő a fejlesztőnk is és egyben a projektvezető. Mircea Vădan a start-up világban szerzett tapasztalatával segít, míg én a marketinges tudásommal igyekszem hasznossá válni a csapatnak. Emellett ne feledkezzünk meg Ciufról, a kis kedves szörnyecskénkről aki nagyon udvariasan köszön ha valaki rákattint az oldalunkon a bal felső sarokban. Egyben ő a mi logónk is.

A lakáskeresés egy elég komoly probléma nemcsak Kolozsváron, de egyre több romániai és európai nagyvárosban. Az emberek sok helyen keresgélhetnek, viszont az nagyon fárasztó, hosszú munka. Ezt a problémát szeretnénk megoldani. Emellett még vannak más projektjeink is, én például teljes munkaidőben dolgozom egy ügynökségnél, és a srácoknak is vannak még más munkáik is. Ha viszont a nemutam.com kinövi magát, amit én nagyon remélek, akkor már több időt szánunk erre a projektre.

Hogyan látjátok a kolozsvári ingatlanpiac helyzetét, legyen szó árról, minőségről, vékonyabb pénztárcájúak lehetőségeiről?

Az itteni ingatlanpiac helyzetét mi is ugyanúgy látjuk, mint a legtöbb kolozsvári. Egyre növekvő árak, gyorsan elkelő lakások, nagy versengés és fárasztó keresés. A minőséget illetően felemás tapasztalataim vannak és ez amúgy is eléggé szubjektív dolog.  Akiknek vékonyabb a pénztárcájuk, azt ajanlom, hogy osszák meg szobájukat még egy személlyel vagy költözzenek bentlakásba (amennyiben egyetemisták és megtehetik). Sajnos az árak nagyon elszálltak az utóbbi időben és így azokat, akik kisebb jövedelemmel rendelkeznek, eléggé megterhelik. Sokat gondolkodom, hogy mit lehetne kezdeni ezzel a helyzettel és akár, miért ne, hogyan tudna a nemutam.com változtatni rajta. Sajnos egyelőre kevés sikerrel, bár remélem ez változni fog a jövőben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?