Munkaerőlízing vagy feketemunka: százmilliós bevételek alkalmazottak nélkül

Többmilliárd lejes forgalmat bonyolítanak le olyan cégek, melyeknek hivatalosan senki sem dolgozik. Egy részük valószínűleg lízingeli a munkaerőt, mások feketemunkával gazdagodnak.

A pénzügyminisztérium adatai szerint az osztrák tulajdonban levő Swietelsky Baugesellschaftnak tavaly 162,1 millió lejes árbevétele volt. Az információ önmagában csekély hírértékkel bír, az teszi igazából érdekessé, hogy a vasútépítési munkálatokra szakosodott vállalatnak hivatalosan egyetlen alkalmazottja sincs. A cég ennek ellenére igen aktív, az elmúlt években olyan nagyszabású munkálatok kivitelezője volt, mint a kolozsvári villamosvonal felújítása és a vasúti pálya modernizálása a Felvinc-Piski, valamint az Arad-Kürtös szakaszon.

Az, hogy egy működő vállalatnak nincsenek alkalmazottai, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy feketemunkát végeztet. Lehetséges, hogy bérelt munkaerővel dolgozik, illetve, ha egy cégcsoport tagja, akkor a munkát végezhetik az egyik testvércég alkalmazottai. Idehaza nem a Swietelsky az egyetlen, Közép-Kelet-Európában jelentősnek számító osztrák építőipari vállalat, amely munkatársak nélkül működik. Azonos modellt alkalmaz a Strabag is, mely 2016-ban egyetlen alkalmazott nélkül realizált 273,2 millió lejes forgalom mellett 2 millió lej nettó profitot.

Az osztrák építőipari nagyvállalatok működhetnek akár szabályosan, az azonban holtbiztos, hogy azon 300 ezer hazai cég egy része, melyeknek papíron nincsenek alkalmazottai, fittyet hány a munkaügyi előírásokra és adócsalást követ el. Ezek a Romániában bejegyzett gazdasági társaságok 21 százalékát teszik ki, s az adóhatóság adatai szerint 2015-ben 7,8 milliárd lej forgalmat bonyolítottak le. A Coface kintlevőségbiztosító- és gazdasági tanácsadó cég tanulmányából kiderül, hogy köztük szép számmal vannak figyelemreméltó eredményességgel működő vállalkozások.

Pékségek pékek alkalmazása nélkül?

A forgalma alapján tíz legnagyobb, alkalmazottakkal nem rendelkező vállalatnak tavalyelőtt összesen 582 millió lej bevétele volt. A legnagyobb árbevételt, 112,1 millió lejt, a magyarországi VLG hazai leányvállalata, a VLG Ro érte el. A főként kábeleket forgalmazó cég időközben változtatott human erőforrás politikáján, tavaly már 64 alkalmazottja volt.

A listán szerepel malomipari termékeket-, illetve lábbelit gyártó vállalkozás is, mindkét tevékenység nehezen képzelhető el nagyobb létszámú munkaerő nélkül. A legnagyobb nyereséget az elektromos energiát előállító CAS Regenerabile érte el, 18,2 millió lejt, 46,3 milliós forgalom mellett, amihez vélhetően nagyban hozzájárult, hogy nem kellett bérekre költeni. Szép összegű, 8, illetve 7,5 millió lejes profittal zárta az évet az egyik bukaresti bevásárlóközpontot működtető Land Development Proiect és a kereskedelmi közvetítőként működő Vasluianul kft.

Az alkalmazottak nélkül működő cégek száma a gazdasági válság kitörését követően nőtt meg ugrásszerűen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?