Mintegy 197 millió eurót fizettek a Digi Communications részvényekért a bukaresti értéktőzsdén

A Digi Communications 25 százalékos részvénycsomagja bukaresti tőzsdei bevezetése során a befektetők körülbelül 900 millió lejt (197 millió euró) fizettek az újonnan kibocsátott részvényekért - adta hírül csütörtökön a média.

A vállalat csütörtökön közölte, hogy a bukaresti értéktőzsdén (BVB) lefolytatott elsődleges részvény-kibocsátási eljárás során 40 lejben állapították meg egy részvény árát. Összesen 23 millió 918 ezer 519 B kategóriás részvényt dobtak piacra. A Digi becslése szerint hétfőn kezdődhet el a kereskedés a BVB-n a részvényekkel, ha megkapják jóváhagyást az illetékes hatóságtól.

A Profit.ro gazdasági portál és a News.ro hírügynökség becslése szerint a Digi Communications mintegy 900 millió lejt kaphatott, a tulajdonosok maximum 1,218 milliárd lejre számítottak.

Ez a BVB történetében a legnagyobb értékű bevezetés magánvállalat esetében.

A Hollandiában bejegyzett Digi Communications az anyavállalata egyebek mellett a romániai RCS és RDS-nek, valamint a Digi Magyarországnak, amelyek meghatározó szereplői a román és a magyar távközlési piacnak. Az anyavállalat többségi tulajdonosa a nagyváradi Teszári Zoltán üzletember.

Tavaly 11,8 millió euróra nőtt a Digi Communications adózás utáni nyeresége az előző évi 4 millió euróhoz képest, ugyanakkor a cég hosszú távú adósságállománya is 13,7 százalékkal, 746,4 millió euróra emelkedett.

Az elsődleges részvénykibocsátást beárnyékolta, hogy a korrupcióellenes ügyészség a vállalat három magas beosztású vezetője ellen eljárást indított, azzal gyanúsítja őket, hogy kenőpénzt adtak romániai sportközvetítési televíziós jogok elnyeréséért.

Kapcsolódók

Kimaradt?