Nem merészkednek a határon túlra a romániai vállalkozók

Tíz év leforgása alatt csupán 134 hazai cég vette a bátorságot, hogy befektessen külföldön. Ennek fényében nem csoda, hogy Romániának nincsenek olyan regionális szinten is jelentős vállalatai, mint Magyarországnak a MOL, az OTP vagy a Wizz Air. 

Minimális azon belföldi tőkéjű vállalkozások száma, amelyek mernek külföldön terjeszkedni. A Román Nemzeti Bank (BNR) által a közelmúltban bemutatott tanulmány szerint a 2005 és 2015 közötti időszakban csupán 134 olyan romániai cég volt, mely a határon túl fektetett be.

A legnagyobb, külföldön is aktív vállalatok között három erdélyi is van. A nagyváradi Teszári Zoltán, az egyik leggazdagabb romániai üzletember által alapított RDS&RCS-nek évek óta vannak érdekeltségei Magyarországon, Spanyolországban és Olaszországban. A cég műholdas televízió-, kábeltévé-, internet- és mobiltelefon szolgáltató, az első két kategóriában Romániában piacvezető.   

A fűszereket és élelmiszeripari adalékanyagokat forgalmazó gyulafehérvári Supremia tavaly vásárolt fel két dán céget. A Bara Hugó Levente által a 2000-es évek elején alapított vállakozás célja a felvásárlással a skandináv piacon való terjeszkedés volt. A tulajdonos időközben megegyezett egy francia vállalattal a Supremia eladásáról, a tranzakció jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására vár.

A kolozsvári Farmec 2003-ban nyitotta meg első külföldi mintaboltját az Egyesült Arab Emirátusokbeli Sharjahban. Időközben a hálózat további hét bolttal bővült, melyek közül három Spanyolországban, egy-egy pedig Magyarországon, Franciaországban, Olaszországban és Görögországban van. A minőségi kozmetikai cikkeket gyártó vállalat, melynek vezető márkája a Gerovital, exportőrként is jelentős, termékeit 30 külföldi piacon forgalmazzák.

Az egyetlen román tulajdonban levő kereskedelmi áruházlánc, melynek külföldi érdekeltségei vannak, a galaci Arabesque. Az idehaza 18 áruházat működtető, építőanyagot forgalmazó vállalat 2005-ben kezdett el külföldön terjeszkedni, elsőként a Moldvai Köztársaságban. Azóta Bulgáriában, Szerbiában és Ukrajnában is nyitott áruházakat az Arabesque.

A közelmúltban a Blue Air nyitott a külföld felé, a fapados légitársaság Torinóban, Liverpoolban és Larnacaban működtet operációs köpontokat.

A magyarok terjeszkednek

A hazai vállalatok külföldi beruházásai nemzetközi viszonylatban szinte jelentéktelennek számítanak, 2015-ben a bruttó hazai terméknek mintegy 0,5 százalékát tették ki. Hogy ez milyen kevés, azt jól mutatja a Magyarországgal való összehasonlítás. A magyar vállalatok külföldi beruházásainak értéke az anyaország GDP-jének több mint 50 százalékát teszik ki. Egy sor magyarországi vállalat, mint például az OTP, a MOL, a Wizz Air és a Gedeon Richter jelentős piaci szereplő Romániában, de a térség más országaiban is.

A BNR tanulmányának szerzői szerint a hazai vállalatok részben a tőkehiány, részben pedig a korlátolt szemléletű menedzsment miatt ódzkodnak attól, hogy kimerészkedjenek külföldre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?