Az RMDSZ-nek kérdőjelei vannak az egységes bértörvénnyel kapcsolatban

Apróbb jogi kérdésekben javasol módosításokat az RMDSZ az egységes bértörvény tervezetében. Erdei Dolóczki István képviselő, a költségvetési bizottság tagja szerint ugyanakkor probléma, hogy a fenntarthatóságról szóló rész nem található meg a 350 oldalas jogszabályban.

A képviselő szerdán a Maszolnak elmondta, szerinte a tervezet több pontban is módosulhat a jelenleg is megtekinthető változatához képest, amikor a parlamentbe kerül megvitatásra. "A kormánypártok által közzétett dokumentum nem egy végsőnek szánt változat. Úgy érzékelem, hogy a koalíció is bizonytalan a tervezettel kapcsolatban" – jelentette ki.

Erdei Dolóczki szerint a kormány színezetétól függően a különböző időszakok különböző szektoroknak kedveztek a közalkalmazotti szférában, így előfordult például, hogy hasonló funkciókban levő vezetők bére között többszörös bérkülönbségek alakultak ki. Emellett fontos tényező, hogy a kelet-európai államok igyekeztek alacsonyan tartani a béreket, hogy beáramoljon a nyugati tőke, és ez többnyire meg is valósult, de azzal is járt, hogy a képzett munkaerő kivonult az országból.  "Szükség volt tehát egy egységes bértörvényre, mert óriási diszkrepanciák jellemzik a rendszert" – magyarázta.

„Ember legyen a talpán, aki mindenkit elégedetté tesz, de fontos, hogy átláthatóvá és kiszámíthatóvá tegyük a bérezéseket” – tette hozzá a képviselő. Erdei ugyanakkor problémásnak nevezte, hogy a kormánypártok nem csatolták a fenntarthatóságot taglaló részt a törvénytervezethez. Mindössze arra térnek ki, hogy 2017-ben nincsenek költségvetési vonzatai a béremelésekenek – amit a képviselő „erősen megkérdőjelez”.

Erdei Dolóczki István elmondta, az RMDSZ több módosítási javaslatot is megfogalmaz, ezek többnyire jogi részletek. A törvénytervezet egyes részei más törvényekkel ütköznek, alkotmányossági problémák is felmerülnek, ezeken dolgoznak – jelentette ki.

Címlapi illusztrációnk forrása: bursa.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?