Ionuţ Dumitru: az adóbevételek felét költi majd az állam fizetésekre

A közalkalmazotti fizetéseket szabályozó törvény alkalmazása oda vezet majd, hogy 2022-ben a nemzeti össztermék 12 százalékát teszik majd ki a bérköltségek; ez az adóbevételek felét jelentené, vagyis szinte semmi másra nem maradna pénz - nyilatkozta szerdán az Agerpresnek a Költségvetési Tanács elnöke, Ionuţ Dumitru.

A szakember szerint jelenleg a nemzeti össztermék 8,4 százalékát fordítják az állami fizetésekre. Az egységes bértörvény tervezetében előírtak szerint 2020-ra ez az arány elérné a 10 százalékot, 2022-ben pedig a 12 százalékot, és ezzel meghaladná a 10 százalékos európai átlagot.

"Az európai átlaghoz való viszonyítás azonban egyáltalán nem releváns, mert adóbevételek tekintetében Románia jóval elmarad ettől az átlagtól" - tette hozzá a szakember, aki szerint míg nálunk 25 százalékra tehető az adóbevételek GDP-hez mért aránya, az Európai Unió tagállamai által beszedett adó mennyisége átlagban a GDP 40 százalékára rúg.

Ionuţ Dumitru szerint jelenleg az adóbevételek 32 százalékát fordítják a közalkalmazottak bérére. "2022-ben az adóbevételek csaknem felét kellene fizetésekre fordítani, ami nem fenntartható és nem is reális, hiszen így szinte semmi másra nem maradna pénz" - tette hozzá a szakember.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?