Közzétették a bértörvény tervezetét – így nőnek a közalkalmazotti fizetések

Csak a jövő héten iktatják a parlamentben, de hétfőn már közzétették a kormánypártok az egységes bértörvény tervezetét. A koalíció szándékai szerint a jogszabály július elsejétől lépne hatályba, és a közalkalmazotti fizetések többlépcsős megemelését írja elő 2022-ig. A tervezet fontosabb elemeit foglaltuk össze.

A jogszabály alapelve az, hogy a közalkalmazotti szférában a legnagyobb alapfizetés a legkisebb tizenkétszerese lesz. Ennek megfelelően a bérpiramis alján lévő fizetések 2022-ig akár 100 százalékkal is nőnek, a legnagyobbak pedig az összegükkel fordítottan arányosan emelkednek. A 2022-re előírányzott összegek a törvény mellékletében szerepelnek.

2017. július elsejétől a katonák zsoldja 20 százalékkal, a rendőrök alapfizetése pedig 5 százalékkal emelkedik a márciusi szinthez képest; a választott önkormányzati tisztségviselők és az önkormányzati alkalmazottak fizetése is emelkedik a törvény mellékletében leírtaknak megfelelően; a többi közalkalmazotti kategória bére változatlan marad.

2018. január elsejétől a következő béremelések lépnek hatályba:

a) az orvosok és asszisztensek alapbére a törvény mellékletében előírtaknak megfelelően nő a 2022-re előirányzott szintre;

b) a pedagógusok alapbére 50 százalékkal nő a 2017. decemberi szinthez képest;

c) az összes többi közalkalmazott alapbére 25 százalékkal nő a 2017. decemberi szinthez képest;

d) a közjogi méltóságok (képviselők, szenátorok, miniszterek stb.) bére a törvény mellékletében előírtaknak megfelelően nő.

2019 és 2022 között a közalkalmazotti fizetések évente a 2022-re előirányzott bér és a 2018. decemberi bér közötti különbség egynegyedének megfelelő összeggel nőnek. A fizetésemelések pontos időpontját az évi költségvetési törvény rögzíti. Fontos előírás, hogy a különböző pótlékokat, prémiumokat és más illetményeket kizárólag az alapbér szerint számolják ki.

További fontos előírások:

  • A doktorátussal rendelkező személyek az országos minimálbér 50 százalékában részesülnek, ha a doktorátusukat azon a szakterületen szerezték, amelyen tevékenykednek
  • A polgármesteri hivatalok és megyei tanácsok alkalmazottainak bére nem haladhatja meg az alpolgármesternek, illetve a megyei tanács alelnökének a fizetését
  • A közalkalmazottak évente az országos bruttó minimálbér kétszeresének megfelelő étkezési támogatásra jogosultak
  • A közalkalmazottak évente egy vakációs utalványra jogosultak, amelynek értéke a mindenkori minimálbérnek felel meg
  • A 22 és 6 óra között ledolgozott órákért az alapbér 25 százalénak megfelelő bérpótlék jár, a munka mennyiségével arányosan
  • A túlórákat és a hivatalos munkaszüneti napokon ledolgozott munkaidőt fizetett szabadsággal kompenzálják; ezeket a szabad órákat vagy szabadnapokat a munkaadó köteles 60 naptári napon belül megadni; ha ez nem lehetséges, a a munkadó köteles 75, illetve 100 százalékos bérpótlékot folyósítani.

A közalkalmazotti kategóriánkénti béremeléseket itt ismertetjük részletesen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?