Egységes bértörvény: megszűnnek az ebédjegyek a közszférában

Nem élelmiszer-utalványok  (ebédjegyek) formájában, hanem készpénzben (pontosabban a bankszámlájukra folyósított összegben) kapják a közkalkalmazottak az étkezési támogatást az egységes bértörvény hétfőn közzétett tervezete szerint.

A jogszabály 18-as cikkelye azt írja elő, hogy a közalkalmazottak évente az országos bruttó minimálbér kétszeresének megfelelő étkezési támogatásra jogosultak. Ez jelenleg bruttó 2900 lej pótlólagos jövedelmet jelent számukra. A 44-es cikkely ugyanakkor hatályon kívül helyezi az élelmiszer-utalványok szabályozásáról szóló 1998-as törvény közalkalmazottakra vonatkozó előírásait.

Ez azt jelenti, hogy az egységes bértörvény hatályba lépésétől megszűnnek az ebédjegyek a közszférában – szúrta ki a román sajtó. Ez főként az élelmiszer-utalványok nyomtatásával és forgalmazásával foglalkozó cégeknek jelent súlyos csapást, mert az országban jelenleg 1,19 millió közalkalmazott van, és ezt a piacot elveszítik.

A közalkalmazottak tehát az új törvény életbe lépésével a bankszámlájukra kapják meg évente a bruttó minimálbér kétszeresét. Ez azt is jelenti, hogy az összeget gyakorlatilag bármire elkölthetik. Ismert, hogy az ebédjegyekért kizárólag élelmiszereket és a házatartáshoz kapcsolódó kisebb fogyasztási cikkeket lehet vásárolni.

Még  az nem világos a HotNews szerint, hogyan fogja megadózni az állam ezt a jövedelmet. Egyébként ezek a változások a katonákat és a rendőröket nem érintik, mert az étkezési támogatásukat külön törvény szabályozza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?