Óriásiak a bérkülönbségek az északnyugati régióban

Hatalmasaka bérszínvonalbeli különbségek az északnyugati régió hat megyéje között. A legnagyobbak Kolozs megyében a fizetések – derül ki a Beszterce-Naszód megyei regionális statisztikai igazgatóság decemberi adataiból.

A régiót hat megye alkotja: Kolozs, Bihar, Máramaros, Szatmár, Beszterce-Naszód és Szilágy. A statisztikai adatok szerint egy Beszterce-Naszód megyei alkalmazott nettó átlagfizetése a múlt év végén 1 653 lej volt, ami 30 százalékkal kisebb az országos nettó átlagbérnél, és 950 lejjel kevesebb a Kolozs megyeiek átlagos havi nettó bérénél.

A régióban Kolozs megye az egyetlen, ahol a nettó átlagbér – 2 605 lej – az országos átlag fölött van. A teljes északnyugati régióban 2 023 lej az átlagkereset, ami körülbelül 300 lejjel kevesebb az országos átlagnál. A régió másik négy megyéjében 1 750 lej körül mozog a havi nettó átlagfizetés.

A legkisebb a bérük az iparban és építkezésben dolgozóknak, ahol a regionális átlagkereset 1 825 lej. A mezőgazdaságban, erdészetben dolgozók átlagbére 2 073 lej, a szolgáltatások terén az átlagbér 2 176 lej az északnyugati régióban.

A hat megyében decemberben összesen 698 411 alkalmazott dolgozott, egyharmaduk Kolozs megyében. A múlt év végi adatok szerint 38 963 munkanélkülit tartanak számon a régióban.

Kapcsolódók

Kimaradt?