Kezdő kis- és középvállalkozók 200 ezer lejes támogatást kaphatnak

Kétszázezer lejes vissza nem térítendő állami támogatásban részesülhetnek a kis- és középvállalkozók idén, vállalkozások indítására, a 2017-es évre szóló költségvetés alapján.

A 200 ezer lejes pályázati lehetőség, amely alapjául szolgálhatnak a MIÉRT által kidolgozott üzleti tervek, a Start-up Nation Romania elnevezésű program – áll a Magyar Ifjúsági Értekezlet közleményében. Az említett programban olyan kis- és középvállalkozások pályázhatnak, amelyek a 10/2017 –es sürgősségi kormányrendelet hatályba lépése után lettek vagy lesznek bejegyeztetve és amelyek munkakönyvvel és teljes munkaidőben alkalmaznak minimum 2 alkalmazottat, 8 órában, 3 évig. A program becsült elindítási periódusa május elsejére tehető. Részleteket itt olvashatnak az érdeklődők.

Az idei évben a kormány jóval nagyobb összeget szán a kis- és középvállalkozások indítására és fejlesztésére irányuló programok lebonyolítására mint tavaly. A projekteknek közel 676 millió lejes összköltségvetésük van, ami akár 1,9 milliárdra is növelhető kötelezettségvállalási hitel által az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős minisztériumon keresztül.

 „Első lépésként, kézzelfogható segítségnyújtásképpen már kidolgoztunk egy listát 15 üzleti tervvel, a gumiszerelő műhelyől egészen a szépségszalonig, ezzel a felhívással pedig ösztönözni szeretnénk fiataljainkat, hogy éljenek a lehetőséggel, használják fel az üzleti tervek modelljeit és pályázzanak.” – fejtette ki Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, majd hozzátette: „ha azt akarjuk, hogy fiataljaink itthon, Erdélyben tervezzék jövőjüket, itt alapítsanak családot, építsenek karriert, meg kell teremtenünk számukra a megfelelő környezetet, lehetőségeket. Ennek pedig egyik nagyon fontos lépése az, hogy az ehhez hasonló pályázati lehetőségekre felhívjuk a figyelmüket, ezáltal is támogatva és segítve boldogulásukat.”

A kis- és középvállalkozások tekintetében a következő pályázatok érhetőek el a 2017-es évben:

  • a piaci termékek és szolgáltatások kereskedelmének fejlesztését és modernizációját támogató program
  • többéves országos program a kis- és középvállalkozó nők készségeinek fejlesztésére
  • többéves országos program a mikroiparosodás elősegítésére
  • a 2017-es Kis- és Középvállalkozások Vásárának megszervezésére létrehozott program
  • a kézművességet és népi művészetet támogató többéves országos program
  • UNCTAD/EMPRETEC elnevezésű program kis- és középvállalkozások támogatására
  • Start-up Nation elnevezésű program kis- és középvállalkozások támogatására
  • a románai gazdasági szereplők nemzetközi szintre emelését elősegítő állami finanszírozású program

A  támogatások pontos típusairól, támogatási feltételekről és összegekről  további részletes információkat ezen az oldalon találnak az érdeklődők, illetve a MIÉRT erre vonatkozó honlapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?