banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az első háromnegyedévben 4,9 százalékkal nőtt a gazdaság

A gazdaság éves szinten 4,9 százalékkal bővült az első háromnegyedévben, a GDP a harmadik negyedévben 4,4 százalékkal, a kiigazított érték szerint 4,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte kedden az országos statisztikai intézet.

A munkanapokkal és a szezonális naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 4,8 százalék volt. A negyedévenkénti összevetés szerint a hazai bruttó termék (GDP) 0,6 százalékkal nőtt a július-szeptember közötti időszakban a második negyedévhez viszonyítva.

Az első fél évben még 5,2 százalékos gazdasági növekedést mértek a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A bővülés fő hajtóereje a belföldi fogyasztás, amely a többlépcsős adócsökkentések nyomán ugrott meg.

A kormány hivatalosan 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol az idei évre, de a Nemzetközi Valutaalap 5 százalékra emelte a gazdaság idei egész éves növekedésére vonatkozó becslését. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is 4,8 százalékra emelte prognózisát a korábbi 4 százalékról.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?