Korlátozná a bitcoint az Európai Központi Bank

Arra ösztönzi az Európai Unió döntéshozóit az Európai Központi Bank, hogy szigorítsák meg a virtuális fizetőeszközök piacát, mint amilyen a bitcoin is.

A Cryptocoins News nyomán a FinTechRadar azt írja, a pénzmosás elleni irányelv kiegészítését ajánlják ehhez.

Mivel a digitális pénznemekre nem vonatkoznak azok a pénzügyi szabályozások, amelyek a terroristák és bűnözői csoportok finanszírozásának ellehetetlenítését szolgálják, bitcoinban úgy lehet pénzt küldeni ezeknek a csoportoknak, hogy a küldői és fogadói lánc nem teljesen átlátható. Ezért határozottan ellenzik, hogy a digitális fizetőeszközök átválthatók legyenek való világbeli valutákra, ezzel is elkerülve a visszaéléseket.

A hivatalos jogi ajánlás az ilyen virtuális pénznemek reklámozásának korlátozására is kitér, mivel ezeket nem fogadja el törvényes fizetőeszközként. A javaslatban az EKB is elismeri, hogy a blockchain-technológia “növeli a hatékonyságot, az elérést és a fizetési módok változatosságát”, de arra intik a tagországok szabályozó hatóságait, hogy ne reklámozzák a privát pénzeke.

A virtuális valuták egyik veszélye az EKB szerint, hogy nagyobb az árfolyamingadozás, ami pedig növeli a felhasználók pénzügyi kockázatát, ráadásul nincs jogi garancia arra, hogy az egyszer átváltott virtuális pénzeket  vissza lehet majd váltani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?