Tízezren mondtak búcsút idén a távfűtésnek

Erdélyben Székelyföldön legdrágább a távfűtés, Kolozsváron majd negyedével olcsóbb a gigakalória, mint Sepsiszentgyörgyön.

Tizenöt év alatt felére csökkent a távfűtésre csatlakozottak száma Romániában. 2002-ben még körülbelül 2,5 millió lakás fűtéséről gondoskodott a központi rendszer, napjainkra azonban ezek száma 1,25 millióra csökkent.  A közüzemek működését szabályozó országos hatóság, az ANRSC kimutatásai szerint kilenc megyében már egyáltalán nincs távfűtés, további tizenháromban pedig a lakosságnak csupán tíz százaléka melegedik ezzel a fűtési rendszerrel.

A távfűtéses lakások aránya Bukarestben a legnagyobb, több mint 50 százalék, az országos átlag duplája, ami nem is csoda, lévén, hogy a fővárosban a gigakalória lényegesen olcsóbb a 220 lejes országos átlagárnál, mindössze 164 lej. Erdélyben Bihar az egyetlen megye, ahol a lakásoknak több mint fele városi hálózaton keresztül kapja a fűtést és a melegvizet. Nagyváradon idén adták át az uniós pénzből épült új, földgázzal működő erőművet, ami a régi széntüzelésűt váltotta fel, de Észak-Őssiben és Váradszőlősön termálvizet is használnak lakások fűtésére. 

A 2011-es népszámlálás adataiból kiderül, hogy a 4,76 millió városi lakásból 1,7 millió volt távfűtéses. Az elmúlt öt évben 450 ezren intettek búcsút a távfűtésnek. Tavaly Galac megyében csökkent a legnagyobb mértékben a távfűtéses otthonok száma, több mint 20 ezerrel, míg 2014-ben Temesben. Ugyanakkor biztosra vehető, hogy a távfűtés nem fog eltűnni, a rendszerről leváló ingatlanok száma ugyanis erősen csökkenő tendenciát mutat. 2015-ben országos szinten 50 ezer ügyfelet vesztett a távfűtés, az idei év első nyolc hónapjában azonban már csak tízezernél alig valamivel többet.

A gázkazánok hazai piacát néhány nemzetközi cég uralja, az Ariston, a Viessmann, a Bosch és a Vaillant.

A távfűtés visszaszorulásával párhuzamosan a fűtést és melegvizet biztosító házi hőközpontok száma lényegesen megnőtt. 2010-ben még csak 1,6 millió hazai lakásnak volt saját hőközpontja, jelenleg azonban ezek száma eléri a 2,2 milliót. A gázosok messze a legnépszerűbbek, ezeket követik a fás, brikettes vagy peletes kazánok és az elektromos fűtési rendszerek.

Az Ariston cég számításai szerint egy háromszobás tömbházlakás esetén 7800 lejbe kerül egy gázkazán felszerelése, mely beruházás átlagosan 4-8 év alatt térül meg. Magánház esetében a gázkazánra való átállás lényegesen költségesebb. Az, hogy mennyire éri meg a távfűtést házi hőközpontra cserélni nagyban függ a hőenergia lakossági árától, mely településenként eltérő. Székelyföld a drágább régiók közé tartozik, Sepsiszentgyörgyön 298,4 lej, Csíkszeredában pedig 275 lej a gigakalória ára.

Aradon és Szebenben a lakosság 265 lejt fizet egy gigakalória hőenergiáért, Nagyváradon 240, Kolozsváron pedig 220 lejt. A legdrágábban a konstancaiak melegedhetnek, a kikötővárosban ugyanis 411,8 lejbe kerül egy gigakalória. Cernavodán ellenben nem érdemes levállni a távfűtés hálózatról, mivel egy gigakalória csupán 74 lej, hála a helyi atomerőműnek. Egy modern kondenzációs gázkazán körülbelül 175 lejért állít elő egy gigakalória energiát.  

Kapcsolódók

Kimaradt?