Johannis „visszadobta” a magáncsődtörvényt

Újratárgyalásra visszaküldte Klaus Johannis államfő a parlamentbe a magáncsőd intézményét bevezető és szabályozó törvény életbe léptetésének elhalasztásáról szóló törvényt. 

A kormány által elfogadott rendelet december 31-ét jelölte meg a jogszabály életbeléptetési határidejeként, a parlament azonban október 31-ére módosította ezt a dátumot. 

Az államfő indoklása értelmében amennyiben előbbre hozzák a jogszabály életbeléptetését - akár két hónappal is -, fennáll a veszélye annak, hogy nem sikerül időben biztosítani a törvény által előírt bizottságok létesítéséhez szükséges költségvetési, illetve humán erőforrást. "Megfelelő szervezeti keret hiányában lehetetlen lenne mind az átütemezett adósságrendezési ütemterv, mind az egyszerűsített csődeljárás alkalmazása" - áll az államfő indoklásában. 

A képviselőház - döntő házként - október 4-én fogadta el a magáncsőd intézményét bevezető és szabályozó törvény életbe léptetésének halasztásáról szóló törvényt.

A jogszabály a "jóhiszemű" eladósodott magánszemélyeknek teszi lehetővé, hogy - egy területi csődhatóság által kijelölt csődbiztos felügyelete alatt - átütemezzék adósságaik törlesztését és - egy maximum ötéves adósságrendezési ütemtervet kidolgozva és végrehajtva - kilábaljanak az adósságcsapdából.

Kapcsolódók

Kimaradt?