Jelentős mértékben nőtt a kereskedelmi forgalom

Bruttó értékben 15,1%-kal nőtt a kereskedelmi forgalom augusztusban az előző év hasonló időszakához képest - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet.

A tavaly augusztushoz képest a nagybani kereskedelmi forgalom (a gépkocsi és motorkerékpár kereskedelem nélkül) bruttó értékben 15,1%-kal nőtt, a szezonális és munkanaptényezővel kiigazított érték szerint pedig 11,9%-kal - írja az Országos Statisztikai Intézet közleményében.

A bruttó értékű növekedéshez a 41,2%-os termelésnövekedést jegyző egyéb gépek, berendezések és kellékek kereskedelme járult hozzá. A nagykereskedői közvetítői tevékenység terén viszont 4,8%-os csökkenést regisztráltak. A szezonális és munkanaptényezővel kiigazított érték szerinti 11,9%-os növekedés szintén annak tudható be, hogy 33,6%-kal bővült az egyéb gépek, berendezések és kellékek kereskedelme. Visszaesést (-3,6%) itt is nagykereskedői közvetítői tevékenység terén regisztráltak.

Az év első nyolc hónapjában a nagybani kereskedelmi forgalom (a gépkocsi és motorkerékpár kereskedelem nélkül) bruttó értékben 8,2%-kal nőtt az előző esztendő ugyanezen időszakához viszonyítva. A munkanaptényező hatásaitól megtisztított értéket tekintve 7 %-os növekedés könyvelhető el – írja az Agerpres.

Kapcsolódók

Kimaradt?