Közvitán a Hargita Airport megvalósíthatósági előtanulmánya

FRISSÍTVE: Tíz év alatt 50 százalékkal növelné Csíkszereda és környéke gazdasági potenciálját a Hargita Aiport megépítése – olvasható a Hargita megyei kisrepülőtér megvalósíthatósági előtanulmányában, amelyet szombaton bocsátottak közvitára. 

A dokumentumot Borboly Csaba megyei tanácselnök és Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár jelenlétében mutatták be a létesítmény leendő helyszínén, a csikcsicsói kisrepülőtéren. A két politikus stílusosan repülővel érkezett az eseményre.

Az előtanulmányt Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Hargita Megyéért Egyesület rendelte meg, elkészítését 10 ezer euróval támogatta a magyar kormány.  A reptér helyszínére vonatkozó megyei felhívásra a csíkcsicsói kisreptér jelentkezett, így a tanulmány a reptérnek azon a helyszínen történő fejlesztési lehetőségeit elemzi. Borboly Csaba tanácselnök ígérete szerint a dokumentum jövő héttől megtekinthető lesz a Hargita Aiport honlapján, és az érdeklődők 45 napig fogalmazhatják majd meg az észrevételeiket.

A megvalósítatósági tanulmányt a Planificatio Kft. csíkszeredai cég készíti majd el, felhasználva a korábbi felmérések, elemzések megállapításait és adatait, különös tekintettel a Hargita Megye Tanácsa által szakértők bevonásával elkészített célszerűségi tanulmány eredményeire.

Az  Agerpres által idézett dokumentum szerint a Hargita Aiport kisebb gépek befogadására lenne képes, alacsonyabb utasszámra is méretezik, ám a szabványos repülőterekhez hasonlóan lenne aszfaltozott kifutópályája, irányítótornya, utasterminálja és több, az utasokat kiszolgáló létesítménye.

Az előtanulmány szerint üzletember-találkozóra alkalmas konferenciatermet is terveznek a repülőtérre. A repülőtér felépítése közel húszmillió euróba kerülne. A kifutó a jelenlegi füves kifutóra épülne, amely majd kiegészülne. A felmérés szerint Budapest, Bukarest és Kolozsvár irányába van igény összeköttetésre, de ezek mellett más regionális repülőterekkel is lenne összeköttetés.

Potápi Árpád államtitkár szerint indokolt a légikikötő megvalósítása, hiszen az utasforgalom a térségek és városok között nagymértékű. Az államtitkár szerint térségünkbe látogatása három napot vesz igénybe, hiszen két napot az utazásra kell szánjon. Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy Hargita Megye Tanácsa felvállalta az ügyet és hangsúlyozta 2020-ig minden EU-s forrást igyekezni kell kihasználni.

„A konzultáción jelenlévők mindegyike hasznosnak ítélte a repülőtér megvalósítását. Rajtunk múlik most már, hogy akarunk-e saját repteret, hiszen számos hasznosságát megvitattuk. A személyszállításon kívül ugyanis az egészségügyben is nagy segítség lehet, a katasztrófa védelem terén is vannak koncepciók és nem utolsó sorban befektetőket tudunk a térségbe vonzani, ha már nem vezet hozzánk autópálya” – írta vasárnap Facebook-oldalra Borboly Csaba.

Szász Jenőék is terveztek egy repteret

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója is bejelentette tavaly egy székelyudvarhelyi nemzetközi reptér építési tervét. Borboly szerint a csíkcsicsói reptérfejlesztésről szóló, Hargita Airport névre keresztelt projekt közelebb áll a megvalósításhoz, mint a Szász Jenő által bemutatott cekend-tetői terv, mert Csicsóban már a rendelkezésre is áll egy harminc hektáros terület, közel van a magasfeszültségű áramhálózat, a vasút, az országút, adott egy ipari park felépítésének a lehetősége is.

Borboly Csaba és Szász Jenő egyaránt gazdasági fellendülést, új munkahelyeket vizionál a jövendőbeli székelyföldi reptérnek vagy reptereknek köszönhetően, utóbbi udvarhelyi sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy Udvarhelyen akár régiós áruelosztó központ létesülhetne. Korábban azt is megírtuk: a tények azt mutatják, egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy légiforgalmi központ sikeres, a gazdasági fejlődés motorja legyen.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?