Ilyen gépek repkednek majd Csíkszereda és Budapest között?

Reális alapokon nyugszik a csíkcsicsói repülőtér fejlesztési terve, egy már létezőt szeretnénk fejleszteni – jelentette ki keddi csíkszeredai sajtótájékoztatóján Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke 30–50 férőhelyes, közepes méretű repülőgéptípusokat is bemutatott, köztük olyat, amelyik füves pályán is képes leszállni, és olyat is, amelyik aszfaltozott pályát igényel.

Ismertette a magyarországi Fertőszentmiklóson működő repteret, amelyre a csicsói fejlesztést alapozhatnák, és megköszönte a rengeteg segítséget, amit intézményektől, szakemberektől kapott a megyei tanács.

"Szerény repülőtérben gondolkodunk, ugyanakkor alakítanunk kell a jövőt, ne mindig a múltból és a mából induljunk ki, nem várhatjuk, amíg autópályák épülnek. Biztos vagyok benne, hogy a repülésnek térségünkben is jövője van. Húsz évvel ezelőtt sokan nevettek volna, ha székelyföldi egyetemről beszélünk, nem sokkal később viszont valósággá vált" – hangsúlyozta a megyeelnök.

Rámutatott: tudomása szerint nyolc autóbusz-társaság hetente összesen 42 járatot működtet Csíkszereda és Budapest között, többsége a hét minden napján indít autóbuszt. A kisautóval és vasúton történő forgalmat is igyekeznek felmérni a két település között még idén, közölte az elöljáró.

Számításokra hivatkozva elmondta, hogy a székelyföldi megyeszékhely és a magyar főváros közti távolságon, figyelembe véve a busz- és vonatjegyárakat, illetve egy személygépkocsi üzemanyagköltségét, nem tűnik elrugaszkodottnak egy közepes méretű repülőgéppel működő járat: a buszjegy ára 120 lej, az utazás időtartama pedig 13–14 óra, vonattal 220 lejért 12 órát utazhatunk, autóval pedig 350–400 lejes költséggel 10–11 órát. Jelenleg is repülnek Csicsóból Budapestre, más romániai városokba vagy akár a román tengerpartra, és egy óra mintegy 100-150 euróba kerül, tette hozzá. További részletek ezen a honlapon olvashatók.

„Nem New Yorkba szeretnénk járatot indítani, hanem a két fővárossal kötnénk össze térségünket. Ha nem indulnak menetrend szerinti járatok, úgy is hasznos lehet ez a repülőtér. Persze menetrend szerinti járat lehetőségét sem zárjuk ki. Ugyanakkor fontos szempont a katasztrófaelhárítás és a légi mentőszolgálatok lehetőségeinek bővítése is, továbbá a reptérfejlesztés összekapcsolható egy ipari park fejlesztési tervével, és befektetőket vonzhat. Munkahelyteremtésben is segíthet a kisreptér, hiszen könnyebben telepíthet üzemet egy nemzetközi cég, ha a mérnökei, menedzserei, vezetői kisgéppel gyorsan a helyszínre juthatnak. Szolgáltatóközpontok könnyebben létesülhetnének városainkban. Az, hogy Hargita megyében a többség magyarul beszél, szintén előnyt jelent" – sorolta Borboly Csaba a lehetőségeket.

Hangsúlyozta: nem konkurenciát teremtenek a marosvásárhelyi, bákói vagy a nemsokára megépülő brassói repülőtérnek, hanem kiegészítő lehetőséget, a szomszédos megyéknek is, ezért szívesen vállalnak partnerséget akár az említett repterek működtetésében. A csicsói ügyében az idei év prioritása a megvalósítási tanulmány elkészíttetése és a működtető cég létrehozása.

„Eddig egyetlen bani közpénzt sem költöttünk erre az elképzelésre. A költségeket akár egy erős közbirtokosság is képes lenne előteremteni, tehát nem kerülne irreálisan sokba, csak összefogásra van szükség nemcsak a megvalósításban, hanem a későbbi hasznosításban is. Úgymond kalákában megvalósítható a csíkszeredai és a csíkcsicsói, valamint a többi térségbeli helyi önkormányzat, vállalkozók, közbirtokosságok, illetve más intézmények és érdekeltek, például a Sapientia egyetem közreműködésével. De csak akkor szabad nekifogni, ha van rá közös akarat, igény, enélkül fölösleges fejleszteni. Csak azután költünk erre a tervre, miután meggyőződtünk róla, hogy lesz hozadéka, és általa munkahelyeket teremthetünk" – nyomatékosított a megyeelnök.

Mint arról már több alkalommal beszámoltunk, Hargita Megye Tanácsa arról folytat konzultációsorozatot szakemberekkel, vállalkozókkal, önkormányzatokkal, hogy a magántulajdonban lévő csíkcsicsói füves repülőteret miként fejleszthetnék olyan szintre, Hargita Airport néven, hogy légi összeköttetést teremtsenek Székelyföld és Budapest, illetve Bukarest között. Ezeknek az egyeztetéseknek az eredménye a fejlesztési koncepció, amelyet a megvalósíthatósági tanulmány követne, ennek elkészítésére keres támogatót a megyei tanács. A fejlesztési koncepció itt tanulmányozható, és ide várják az észrevételeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?