FRISSÍTVE: A pénzügyminiszter cáfolja a járulékok növelését

FRISSÍTVE: Megkétszerezné az alkalmazottak társadalombiztosítási és egészségbiztosítási járulékát a kormány. Bruttó bérük azonban 21 százalékkal nőne – írták szerdán gazdasági portálok. Anca Dragu pénzügyminiszter cáfolta, hogy ezekre a lépésekre készül a kormány.

A pénzügyminisztérium tervezett intézkedéseit tartalmazó sürgősségi kormányrendelet-tervezetet a profit.ro gazdasági portál szerezte meg. Az adótörvénykönyvet módosító jogszabályt a pénzügyminisztérium dolgozta ki. Lényege, hogy ezentúl a munkaadóknak nem kell fizetniük sem társadalombiztosítási, sem egészségbiztosítási járulékot.

Ezzel szemben az alkalmazottak társadalombiztosítási járuléka a jelenlegi 10,5 százalékról 21,7 százalékra, egészségbiztosítási járuléka 5,5 százalékról 8,9 százalékra emelkedik. Kompenzálásképpen viszont a bruttó bérüket a munkaadójuk 21 százalékkal növeli. A bruttó átlagbér ötszörösénél nagyobb fizetéseket egységesen 2815 lejjel emelik meg.

Jelenleg a munkaadók az alkalmazottjuk bruttó bérének 15,8 százalékát fizetik be társadalombiztosítási járulékként az államkasszába. Ha a sürgősségi kormányrendelet életbe lép, akkor ez az arány 21,7 százalékra nő, viszont az alkalmazott fizeti ki. A munkaadóknak csak csak a speciális munkakörülmények esetén kellene fizetnie 4,2 százalékos társadalombiztosítási és 8,2 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulást.

A HotNews értesülései szerint a kormány nem csak az adótörvénykönyvet, hanem az adóeljárási törvénykönyvet is módosítaná. A tervezetek itt és itt megtekinthetők.

FRISSÍTÉS: Anca Dragu pénzügyminiszter a Digi24 televíziónak nem cáfolta a tervezetek létezését, de hangsúlyozta, hogy elfogadásukat nem támogatja. Közölte, a tárca az adófizetési szabályok könnyítését, nem az adóterhek növelését tervezi. Tájékoztatása szerint a pénzügyminisztérium hamarosan közzéteszi honlapján az adótörvénykönyv módosítására tett javasatait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?