Mezőgazdaság: a gabona és a cigaretta adja az export javát

Tavaly nyolcszor annyi mezőgazdasági terméket adtunk el külföldön, mint az EU-csatlakozás évében. Ennek ellenére a mezőgazdaság az 54 milliárd eurós romániai kivitelnek kevesebb, mint egytizedét adja.

Bár egyes mezőgazdasági szakemberek véleménye szerint, ha a teljes hazai termőterületen modern gazdálkodás folyna, akkor 50, mások szerint 80 millió ember számára elegendő élelmiszert tudnánk megtermelni, továbbra is nettó importőrök vagyunk. Tavaly 4,8 milliárd euró értékben exportáltunk élelmiszert, italokat és dohányárút, 8 százalékkal többet, mint 2014-ben, azonban a behozatal még ennél is többet tett ki, 5,3 milliárd eurót.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg a hazai mezőgazdaság a 20 milliós népesség szükségleteit sem tudja kielégíteni. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy az Európai Unióba való belépésünk óta az élelmiszerkivitel óriási mértékben, mintegy nyolcszorosára nőtt. 2007-ben, az EU-csatlakozás évében 801 millió euró értékben szállítottunk külföldre élelmiszert, dohányárút és italt, melyből 678 millió eurónyi árú uniós tagországokba, 173 millió eurónyi pedig más piacokra került. Tavaly az exportnak több mint 60 százaléka, 2,9 milliárd euró, irányult az Európai Unióba.

A gabona a legjelentősebb exporttétel

A kivitel dinamikus növekedése pozitív folyamat, azonban a termékstruktúra nagyon kedvezőtlen, javarészt nyersanyagokból és olyan feldolgozott áruból áll, melynek a hozzáadott értéke alacsony, a behozatal ellenben jellemzően késztermékekből áll. A messzemenően legjelentősebb exporttétel a gabona, melyből 2015-ben 2,1 milliárd euró bevétel származott, vagyis a teljes mezőgazdasági kivitel 43,7 százaléka. Az idehaza megtermelt gabona javát, 1,3 milliárd euro értékben, az EU-n kívül értékesítettük. 2007-hez viszonyítva elképesztő a fejlődés, akkor ugyanis még csak 66,4 millió bevétele volt az országnak az EU-n kívül eladott gabonából, a növekedés tehát több mint hússzoros. Sokkal jobban járnánk azonban, ha a gabonát és más terményeket, például a napraforgót, nem nyers, hanem feldolgozott formában adnánk el. „Azzal büszkélkedünk, hogy megötszöröztük az Egyesült Államokba irányuló kukoricaszállítást. Igen ám, de az amerikaiak bioetanolt gyártanak belőle. Kérdezem én, akkor ki intelligensebb, mi, akik nyersen adjuk el, vagy az amerikaiak, akik feldolgozzák?” – teszi fel a költői kérdést Cristian Pârvan, a Romániai Üzletemberek Egyesületének főtitkára.

Jó biznisz a cigarettaexport

A második legfontosabb exporttétel a cigaretta, melyből 927 millió euró értékben exportáltunk. Ez a teljes mezőgazdasági kivitel 19,2 százalékát, az EU-ba irányulónak pedig a 29,6 százalékát jelenti.

Vannak jelei annak, hogy bár lassan, de haladunk a modernizáció útján. A rendszerváltást követően a tavalyi volt az első év, amikor a hús-, illetve hústermékek exportja (344,9 millió euró), ha kevéssel is, de meghaladta az élőállat kivitel értékét (312 millió euró).  A zöldség- és gyümölcsexport a többi termékcsoporthoz viszonyítva nagyon lassan nő, tavaly a 2007-es szintnek (107,2 millió euró) a dupláját sem érte le (199,5 millió euró).

Kapcsolódók

Kimaradt?