Munkaügyi miniszter: augusztus elsejétől kapnak béremelést a tanárok

Az első béremelést augusztus elsejétől, a másodikat 2017. decemberétől kapják meg a tanárok - nyilatkozta hétfőn Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter. A bérkorrekció előíró kormányrendelet-tervezetet kedden mutatják be a kormányülésen.

A tárcavezető elmondta, a legfontosabb: a tanügyben is felszámolódjanak az indokolatlan fizetéskülönbségek úgy, hogy az alacsony juttatásokat megemelik. Hogy pontosan mennyivel nőnek majd a bérek, arról Dragoş Pîslaru nem tájékoztatott. Csak annyit mondott, hogy augusztus elsejétől a korrekció ötven százaléka lép életbe.

A Mediafax megkeresésére a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hănescu elmondta, hogy a korrekció átlagban 5-5 százalékos béremelést jelent.

Mint arról már beszámoltunk, június elsején utcára vonultak a tanárok, amiért nem sikerült megegyezniük a kormánnyal a fizetésemelésekről. Simion Hăncescu korábban elmondta, két változatot javasoltak a kormánynak: tíz százalékos béremelést 2017. január elsejétől, vagy 5 százalékost augusztus egytől, illetve egy újabb öt százalékos fizetésemelést jövő év január elsejétől. Ez alapján úgy tűnik, hogy a szakszervezetek mégis engedtek, és a második béremelés jövő év végén lép életbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?