Frankhitelesei kedvében jár az OTP Bank

Az OTP Románia egy hónappal meghosszabbította a frankhitelesei számára meghirdetett kedvezményes átváltási programot - közölte Diósi László vezérigazgató szerdán.

Az OTP romániai leánybankja december 9-én részleges tartozás-elengedést és alacsonyabb kamatokat ajánlott fel több mint tízezer frankhitelesének, ha három hónapon belül napi árfolyamon lejre vagy euróra váltják svájci frankban leszerződött hitelüket.

A három hónap alatt 8500 frankhiteles érdeklődött a kedvezmények iránt, közülük több mint ötezren írásban elfogadták az ajánlatot. Az eddig megkötött háromezer konverziós szerződésben az ügyfelek összesen 30 millió svájci franknyi adósságát engedték el - hangsúlyozta a pénzintézet vezetője. Ezer olyan érintett ügyfelük van, aki elutasította az ajánlatot, és ötszáz olyan, aki azt jelezte, előbb konzultálni szeretne az ügyvédjével.

Elmondta: azért döntöttek a hosszabbításról, hogy annak a 3500 ügyfélnek, aki érdeklődött, de még nem írta alá a konverziós kérvényt, legyen még alkalma ezt mérlegelni és dönteni. Másfelől a karácsony előtt meghirdetett konverziós programot valójában egy hónappal később tudták csak elkezdeni: egyebek mellett azért is, mert a bank olyan új szerződésmodellt akart a nyilvánosság elé tárni, amelyet a fogyasztóvédelemmel is egyeztetett, és ez a tervezettnél hosszabb időt vett igénybe.

Az MTI kérdésre, hogy a program résztvevői lemondtak-e a pereskedésről, Diósi László elmagyarázta: a fogyasztóvédelemmel kétféle szerződésmodellről egyeztettek. Azok, akik vállalják, hogy peres úton nem fogják megtámadni a szerződést, nagyobb mértékű kedvezményt kapnak, akik fenn akarják tartani jogukat arra, hogy a korábbi szerződések alapján pereskedjenek, azoknak csak ötszázalékos diszkontot ajánlottak.

Romániában az utóbbi időben megszaporodtak az ingatlanhitelesek által indított perek. Diósi László elmondta: az OTP-t érintő esetekben már tíz olyan bírósági ítélet született, amelyben a pereskedő ügyfeleknek a bank diszkont-ajánlatánál kisebb, vagy semmiféle kártérítést nem ítélt meg a bíróság.

Az OTP Bank Románia frankalapú hitelportfóliója mintegy félmilliárd svájci frankot tesz ki. A romániai konverziós programra az OTP tavaly 30 milliárd forintot tartalékolt a harmadik negyedévben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?