A mezőgazdasági miniszter támogatja a hipermarketek hétvégi zárva tartását

A hipermarketek hétvégi zárva tartását és az üzletekben a román termékek arányának növelését javasolta kedden Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter a parlamentben.

A tárcavezető a képviselőház mezőgazdasági bizottságában nyilatkozott erről. Kifejtette: minden bizonnyal az intézkedés nem lenne a hipermarketek ínyére, de Európa nagy részében az üzletek általában este fél 7-kor zárnak, hétvégén pedig nem nyitnak ki. Romániában jelenleg a hipermarketek este 10-11-ig nyitva vannak a hét minden napján.

A miniszter elismerte, hogy a vásárlók egy része hétvégén, késői órákban szeret vásárolni, de ez szerinte nem teszi indokolttá a hétvégi nyitva tartást. Szerinte a hipermarketek nagyon jól élnek Romániában, és a kormány közös frontot alakíthat ki a parlamenttel ebben a kérdésben.

Két parlamenti képviselő már benyújtott egy törvénymódosító javaslatot, amely zárva tartásra kötelezné vasárnap és ünnepnapokon a 2500 négyzetméternél nagyobb hipermarketeket. Korábban a Maszolnak Lakatos Péter, a Számvevőszék tagja elmondta, a tervezet Romániában alkalmazhatatlan

Irimescu kijelentette: azt az indítványt is támogatja, hogy a szupermarketekben a román termékek aránya legyen kötelezően 51 százalék. Hozzátette: télen a gyümölcsök és zöldségek esetében nem biztos, hogy teljesíthető az arány, de az általános elv hasznos, és támogatja.

A képviselőház mezőgazdasági szakbizottsága kedden egy úgynevezett albizottság létesítéséről határozott, amely megvizsgálja majd ezeket a javaslatokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?