Rengeteg pénzt keresett az adóhatóság leváltott vezetője

Az országos adóhatóság (ANAF) menesztett vezetője, Gelu Diaconu azért nem volt hajlandó önként megválni tisztségétől, mert ha kiderül, hogy igazságtalanul váltották le, akkor nem tudja visszaperelni azt a havi 11 400 euró jövedelmét, amelytől megfosztották – írja a román sajtó.

Mint ismert, Gelu Diaconu elleni korrupció gyanújával indult bűnvádi eljárás, és a pénzügyminiszter lemondásra szólította fel. Az ANAF elnöke nemet mondott, ezért a miniszterelnök váltotta le. Így ha kiderül, hogy ártatlan, akkor pert indíthat a román állam ellen, és ha visszahelyezik tisztségébe, visszamenőleg visszakaphatja a leváltásával elvesztett jövedelmét.

Ennek összege a zf.ro szerint hatalmas: Gelu Diaconu a tavalyi jövedelembevallása alapján havonta nettó 11 400 eurót keresett. Ennek csak egy töredéke az ANAF elnökének járó 4700 lejes nettó fizetés. Diaconu havonta összesen 46 ezer lejt a különböző állami óriáscégeknél – Eximbank, CEC Bank, GDF Suez Energy és Romgaz – betöltött igazgatótanácsi tisztségéért kapott. Így például 20 ezer lejes tiszteletdíj járt neki azért, hogy havonta néhány órán át részt vett az Eximbank vezetőségi ülésén. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?