Menesztették az országos adóhatóság vezetőjét

Dacian Cioloș miniszterelnök csütörtökön menesztette tisztségéből az országos adóhatóság (ANAF) korrupcióval gyanúsított vezetőjét, Gelu Diaconut – értesült kormányzati forrásokból a HotNews.

Mint ismert, az ANAF elnöke és helyettese ellen szerdán indult bűnvádi eljárás bűnsegédlet és hivatali visszaélés gyanújával. A pénzügyminiszter még aznap kérte lemondásukat, ám Gelu Diaconu kijelentette: "kafkainak" tartja az ellene hozott vádakat, ezért önként nem mond le, megvárja, hogy leváltsák.

Diaconu ügye két parlamenti képviselő, Mădălin Voicu és Nicolae Păun bűnvádi dossziéjához kapcsolódik. A Pro Europa Roma Pártnak két vezetőségi tagja ellen szintén szerdán indult eljárás, a DNA a parlament jóváhagyását kérte a letartóztatásukhoz.

Az ügyészek szerint Diaconescuék közbenjárására törvénytelen módon mentesültek a társadalombiztosítási hozzájárulás kifizetése alól azok a személyek, akiket a Pro Europa Roma Pártja alkalmazott egy uniós támogatással futó programjukhoz. A szervezet hátrányos helyzetű személyek felzárkóztatására kapott 11 millió lejes uniós támogatást, de az összegnek csak egy töredéke jutott el az érintettekhez, a többit elsikkasztották a DNA szerint.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?