Bűnvádi eljárás indult az adóhatóság vezetője ellen

Bűnvádi eljárást indított szerdán a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az országos adóhatóság (ANAF) vezetője ellen. Gelu Diaconut ki is hallgatták a DNA székházában.

Az ANAF vezetőjét bűnsegédletettel és hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Ügye két parlamenti képviselő, Mădălin Voicu és Nicolae Păun bűnvádi dossziéjához kapcsolódik. Ismert, hogy a Romák Pro Europa Pártjának két vezetőségi tagja ellen szintén szerdán indult eljárás, a DNA a parlament jóváhagyását kérte a letartóztatásukhoz.

Ugyanebben az ügyben bűnvádi eljárás indult Gelu Diaconu helyettese, Mihai Gogancea Vătășoiu ellen is. Az ügyészek szerint közbenjárásukra törvénytelen módon mentesültek a társadalombiztosítási hozzájárulás kifizetése alól azok a személyek, akiket a Romák Pro Europa Pártja alkalmazott egy uniós támogatással futó programjukhoz. A szervezet hátrányos helyzetű személyek felzárkóztatására kapott 11 millió lejes uniós támogatást, de az összegnek csak egy töredéke jutott el az érintettekhez, a többit elsikkasztották a DNA szerint.

Anca Dragu pénzügyminiszter szerda este lemondásra szólította fel Gelu Diaconut és helyettesét. Szavai szerint az adóhatóság az egyik legfontosabb intézmény Romániában, amelyre rossz fényt vet, ha vezetpi bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?