Tavaly decemberben negatív tartományban maradt a román éves infláció

Tavaly decemberben negatív tartományban maradt a hazai éves infláció, amelynek értéke mínusz 0,9 százalék volt - derült ki az országos statisztikai intézet szerdai közléséből.

Decemberben a havi infláció emelkedett, így a tavalyi utolsó hónapban a fogyasztói árak 0,11 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Az élelmiszerek 0,24 százalékkal drágultak, a szolgáltatások 0,40 százalékkal kerültek többe, ugyanakkor a nem élelmiszerek 0,11 százalékkal lettek olcsóbbak.

2015-ben az előző naptári évhez képest a fogyasztói árindex 0,59 százalékkal volt alacsonyabb. A jegybank tavaly a fogyasztói árak 0,7 százalékos csökkenését várta.

A jegybank az idén arra számít, hogy májusig az infláció negatív tartományban marad, de egész évben 1,1 százalékos éves fogyasztói árnövekedés lesz.

A negatív infláció miatt az alapkamat a történelmi mélypontnak számító 1,75 százalékon van. A múlt héten a jegybank nem módosította, és a legtöbb elemző arra számít, hogy 2016-ban változatlan marad az irányadó kamat.

Kapcsolódók

Kimaradt?