Jó évnek néz elébe a román gazdaság

Nőni fog a fogyasztás, történelmi csúcsra ér a kivitel, a növekedés mértéke pedig a tavalyit is meghaladja, az infláció pedig, bár ismét pozitív előjelű, de alacsony lesz.

Kedvező folyamatokat fognak érvényesülni 2016-ban a román gazdaságban, véli az elemzők többsége. A szakemberek arra számítanak, hogy a növekedés mértéke meghaladja a 3,6 százalékra becsült ideit, megközelíti majd a 4 százalékot. A növekedés fő motorja a felpörgő fogyasztás lesz.

A fogyasztásra ösztönzően hat a minimálbér emelkedése éppúgy, mint az áfának 24-ről 20 százalékra való csökkentése. Az államháztartási hiány valószínűleg magasabb lesz a tavalyinál, 3 százalék körül mozog majd. Ennek egyik oka, hogy idén helyhatósági és parlamenti választás is lesz, s szinte törvényszerű, hogy választási évben a kormány költekezőbb, mint egyébként.

Az infláció, ha kis mértékben is, de valószínűleg ismét pozitív lesz. A Román Nemzeti Bank (BNR) becslései szerint 2015 végén az árak 0,7 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az év elején. A BNR elemzői szerint az infláció az év első felében negatív marad, elsősorban az áfacsökkentés miatt, azonban júliustól megfordul a trend, s 2016 végére 1,1 százalék lesz. Egyes szakemberek ennél magasabb, 2 százalékot megközelítő inflációt jósolnak. 2015 május 7-én a BNR történelmi mélypontra, 1,75 százalékra csökkentette a banki alapkamatot. Jó eséllyel ez megmarad idén is, bár vannak elemzők, akik elképzelhetőnek tartják, hogy 2 százalékra nőjön.

A valutaárfolyamok terén nem kell látványos ingadozásokra számítani. Az euró-árfolyam az év nagy részében várhatóan 4,3 és 4,4 lej között mozog majd. A szakemberek többsége 4,37 lejes átlagárfolyamot valószínűsít az idei évre. A dollár várhatóan tovább erősödik az euróhoz képest.

2015-ben az export volumene valószínűleg meghaladta az egy évvel korábbi 52,5 milliárd eurós rekordértéket. Ennek ellenére a külkereskedelmi mérleghiány jelentősen nőtt, kb. 6,4 milliárd euró volt. A tendencia minden bizonnyal idén is folytatódni fog, a kivitel értéke optimista jóslatok szerint el fogja érni a 60 milliárd eurót. Az import azonban még nagyobb arányban fog nőni, vélik az elemzők, aminek következtében a mérleghiány a tavalyinál is nagyobb lesz.

A világgazdaságot alakító két fontos tényező, a kínai gazdaság teljesítménye és a kőolajár alakulásának tekintetében nagy a bizonytalanság. A kínai növekedés tavaly lényegesen lelassult, s egyes elemzők arra számítanak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága válságnak néz elébe, míg mások szerint elégséges tartalékai vannak, hogy áthidalja a problémákat. Az olajpiaci előrejelzések is nagyon ellentmondóak. A Nemzetközi Valutaalap hordónkénti 20-30 dolláros olajárral számol, csakúgy, mint a világ legnagyobb befektetési bankja, a Goldman Sachs. Ezzel szemben Citigroup és az Energetikai Információk Amerikai Hivatala 50 dolláros átlagárat jósol.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?