Innovációdíjas kazánt fejlesztettek ki Sepsiszentgyörgyön

Saját fejlesztésű kazánt dobtak piacra Sepsiszentgyörgyön.

A kazánt forgalmazó cég egyéves fejlesztés után kezdte el értékesíteni az innovációdíjat is nyert rakétakazánt. Ez olyan különleges kályha, amelynek rendkívül nagy a hatásfoka és a jelenleg piacon lévő kályhákhoz képest fele a füstkibocsátása.

Emellett a Sepsiszentgyörgyön fejlesztett termék előnye, hogy kispénzű családok számára is elérhető áron forgalmazzák, modelltől és mérettől függően 1000 és 3200 lej közti áron megvásárolható, számolt be lapunknak ifj. Pozna Dávid, a cég értékesítéssel foglalkozó szakembere.

A kazán a nevét onnan kapta, hogy a formája rakétához hasonlít, és indításkor ugyancsak „dörmögő” hangot ad ki, magyarázta Köpe János. A cég műszaki igazgatója szerint a kazán 80 százalékos hatékonysággal égeti el a tüzelőanyagot, vagyis 20 százalékkal hatékonyabb, mint a piacon található más hőközpontok. A rakétakazán fával, faágakkal, nyesedékkel, és energiafűzzel is működik, mondta a műszaki igazgató, aki szerint magánlakások, hétvégi házak és műhelyek fűtéséhez használatos, sőt a fejlesztője tömbházlakásban üzemelteti.

Páll Árpád mester, a kazán fejlesztője közölte, több modellben és méretben is készítik a kazánt. A „sima kazánok” 6 és 14 kilowatt (kW) közti teljesítményre képesek. A másik modell a hőcserélős kazán, amelyet öt méretben árusítanak és 10-től 30 kW teljesítményre képesek.

Dolgoznak egy ipari csarnokok fűtésére alkalmas modellen. A 60 kW-os prototípust a cég műhelyében tesztelik. A kazán hatékonyságát egy hozzá csatolt Stirling hőlég-motorral lehet növelni, az ugyanis a kályha hőjét visszanyerve elektromos áramot fejleszt.

Id. Pozna Dávid cégtulajdonos hangsúlyozta, további fejlesztéseken dolgoznak, szeretnék a kazánt automatizálni, hogy nagyobb legyen az önállósága, és pellettel is használni lehessen.

Kapcsolódók

Kimaradt?