Közel száz lejjel növelnék a munkanélküli segély összegét

Azon személyeknek, akik minimum egy éves munkaviszony után lettek munkanélküliek, körülbelül 75 lejjel növelnék a munkanélküli segélyük összegét - olvasható abban a törvénytervezetben, amelyet hat független parlamenti képviselő és egy UNPP-es honatya kezdeményezett. A javaslat 120 millió lejjel terhelné meg a központi költségvetést idén.

A tervezet szerint a jelenlegi 375 lejről 450-re nőne az összeg abban az esetben, ha valaki minimum egy éves munkaviszony után lesz munkanélküli.  Az összeg módosul abban az esetben, ha a munka nélkül maradt alkalmazott több évet dolgozott. Azok a friss diplomások, akiknek az iskola befejezése után nem sikerül állást szerezniük, a jelenlegi 250 lej helyett 300 lejt kapnának havonta.

A javaslat emellett növelné az alkalmazottak munkanélkülisegély-alaphoz történő hozzájárulását. Az összeg a legutóbbi 12 hónapban kapott bruttó bérük átlagának bizonyos hányada.

Eszerint minimum három éves munkaviszony után 3 százalékról 3,6-ra, 5 éves után 5 százalékról 6 százalékra módosulna, 10 éves munkaviszony után ez az arány 7-ről 8,6 százalékra, 20 éves után pedig 10-ről 12 százalékra nőne a munkanélkülisegély-alaphoz történő hozzájárulás.

A szenátusban lévő tervezet körülbelül százezer munkanélkülit érintene.

Kapcsolódók

Kimaradt?